Asal halkalarda genelleştirilmiş Lie idealler
Generalized Lie ideals in prime rings
  1. Tez No: 185778
  2. Yazar: SEVİM MELİH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Türev, Lie ideal, Genelleştirilmiş Lie ideali, Derivation, Lie ideal, Generalized Lie idealii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Karakteristiği 2 den farklı olan türevli asal halkalarda bazı komütatiflikkoşullarını inceleyen makalelerin bir arada özetlenmesidir.I. Bölümde halkalarla ilgili genel bilgiler verilmiştir.II. Bölümde, türevli asal halkalarda komütatiflik koşullarını inceleyen bazımakaleler verilmiştir.III. Bölümde karakteristiği 2 den farklı bir asal halkada bir U Lie ideali içinyapılan çalışmaları halkanın genelleştirilmiş (σ,τ)-Lie idealine genelleştirenmakaleler özetlenmiştir.IV. Bölümde d, karakteristiği 2 den farklı bir R asal halkası üzerinde birtürev, U, R nin bir genelleştirilmiş (σ,τ)-Lie ideali olmak üzerea. ad(U)=0 ise a=0 veya U⊂Zb. d2(U)=0 ise U⊂Zkoşullarını tek yanlı genelleştirilmiş (σ,τ)-Lie idealine genelleştiren makalelerözetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The plan followed in this work, which aims at the study of some papers whichinvestigated commutativity conditions in prime rings with derivation of characteristicnot 2 have been summarized.Some general information about rings have been given in chapter I.In chapter II., some papers that search commutativity conditions on Lie idealsof rings with derivation have been given.In chapter III., articles were sumarized that generalize the studies carried outfor U Lie ideal to the (σ,τ)-Lie ideal of the ring in a prime ring whose characteristicsis different from 2.In chapter IV., d is a derivation on R prime ring whose characteristics isdifferent from 2 and articles were procided that generalize the ideal of generalized(σ,τ)-Lie to the ideal of one-sided generalized (σ,τ)-Lie and that meet the followingconditions:i. If ad(U)=(0) then a=0 or U⊂ZIf d2(U)=(0) then U⊂Zii.