Karacaören (Çanakkale) civarının neojen stratigrafisi ve mollusk faunası
Mollusc fauna and neogene stratigraphy Karacaören (Çanakkale) region
  1. Tez No: 185785
  2. Yazar: GÖKBEN ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİNÇ KAPAN YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ponsiyen, Neojen, Doğu Paratetis, Merkezi Paratetis, Gastropoda, Pelecypoda, paleontoloji, stratigrafi, Pliyosen, Akçagiliyen, Monastriyen, paleoekoloji, paleocoğrafya, Dasik, Kaspik.vi, Pontian, Neogene, East Paratethys, Central Paratethys, Gastropoda, Pelecypoda, paleontology, stratigraphy, Pliocene, Aktschagylian, Monastrian, paleoecology, paleogeography, Dasic, Caspic.vii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
KARACAÖREN (ÇANAKKALE) CİVARININ NEOJEN STRATİGRAFİSİVE MOLLUSK FAUNASIÖZETBu çalışma ile, Karacaören (Çanakkale) köyü ve civarında yüzlek verenNeojen yaşlı birimlerin Gastropoda ve Pelecypoda faunasına bağlı olarakpaleontolojisi ve stratigrafisi incelenmiştir.Çalışma alanından toplam 6 adet ölçülü stratigrafi kesiti alınmış ve bukesitlerden Gastropoda sınıfına ait 17 cins ve 17 tür, Pelecypoda sınıfına ait 18 cinsve 18 türün tanımlaması yapılmıştır.Faunanın stratigrafik seviyeleri incelendiğinde, çalışma bölgesi için alttan üstedoğru Ponsiyen, Alt Pliyosen, Akçagiliyen ve Monastriyen katlarına karşılık geldiğibulunmuştur.Faunanın paleocoğrafik yayılımı ve paleoekolojik özellikleri göz önündebulundurularak, Ponsiyen'de; havzanın Doğu ve Merkezi Paratetis ile irtibatlı olduğusaptanmıştır. Alt Pliyosen'de; havzanın Dasik Havza ile benzer olduğu belirlenmiştir.Bu dönemde havzanın tatlı sularla beslenen acı su karakterinde bir iç deniz olarakgeliştiği tespit edilmiştir. Akçagiliyen'de; Dasik-Kaspik havzalarla aynı faunayıiçeren acı su özelliğindeki havzaya azda olsa tatlı su girdisi olduğu saptanmıştır.Yani havza, Ponsiyen ve Pliyosen'de hem Merkezi Paratetis (Dasik Havza) hemdeDoğu Paratetis'in etkisi altında kalmıştır. Havzanın en genç istifi, Kuvaterner'dekideniz seviyesi yükselmeleri ile meydana gelmiş Monastriyen sekileri olup, butaraçalarda bol miktarda denizel fauna tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
MOLLUSC FAUNA AND NEOGENE STRATIGRAPHYKARACAÖREN (ÇANAKKALE) REGIONABSTRACTWith in this study, paleontology and stratigraphy of Neogene units aroundKaracaören (Çanakkale) have been studied using Gastropoda and Pelecypoda fauna.In the investigated area, seventeen genus, seventeen species belonging to theGastropoda and eighteen genus, eighteen species belonging to the Pelecypoda havebeen described from the six measured stratigraphic sections.From bottom to top; Pontian, Lower Pliocene, Aktschagylian and Monastrianstages have been distinguished from the stratigraphic level of the fauna.According to paleogeographic and paleoecologic properties of the fauna; in thePontian, the basin has been contacted with East and Central Paratethys. It has beendefined that the basin was similar to the Dasic basin in the Lower Pliocene . Thebasin was developed in brackish water character feeding by fresh water. In theAktschagylian, the basin has been included same fauna with Dasic-Caspic Basin. Inthis period, basin was became more brackish character by increasing salinity. That isto say, Basin has been effected Central Paratethys and East Paratethys in the Uppermost Miocene and Pliocene. The youngest sequence of the basin is Monastrianterraces sedimented by increasing sea level. In the Monastrian stage, the rich marinefauna have been recorded.