Trioktilamin ve tridodesilaminde temel teşkil eden bütünüyle katı-hal PVC membran potansiyometrik pH sensörler
All-solid state contact PVC membrane potentiometric pH sensors based on trioctylamine and tridodecylamine
  1. Tez No: 185789
  2. Yazar: SELDA GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: pH sensör, Bütünüyle katı-hal kompozit elektrot, PVC veya PVC-NH2 membran elektrot, Trioctylamine, Tridodecylamine, pH sensor, All solid-state composite electrode, PVC or PVC-NH2membrane electrode, Trioctylamine, Tridodecylamine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada bilinen bir ticari hidrojen iyonofor olan TOA (trioktilamin) veTDDA (tridodesilamin) aktif maddeleri kullanılarak bütünüyle katı-hal PVC ve PVC-NH2 membran kompozit pH sensörler hazırlandı. Sensörlerin potansiyometrikperformansları bilgisayar kontrollü bir ölçüm sisteminde araştırıldı. Hazırlanan bütünpH sensörler, geniş doğrusal pH aralığına, yüksek seçiciliğe, uzun kullanım ömrüne (8-12 hafta) sahipti. PVC-NH2 kullanılarak hazırlanan bütünüyle katı-hal pH sensörlerinPVC kullanılarak hazırlanan bütünüyle katı-hal pH sensörlerden daha kısa cevapzamanına (yaklaşık 5 s) sahip olduğu gözlendi. Özellikle TOA ve PVC-NH2 ilehazırlanan pH sensörün, kısa cevap zamanının yanı sıra diğerine göre daha geniş birdoğrusal pH aralığına (2-13) sahip olduğu gözlendi. Hem TOA hem de TDDA ilehazırlanan bütünüyle katı-hal PVC ve PVC-NH2 membran kompozit pH sensörler içinseçicilik katsayıları ?karışık çözelti metodu? kullanılarak, Na+, K+, Li+, NH + ve Ca2+4iyonları yanında H3O+ iyonu için hesaplandı. Ayrıca TOA ve PVC-NH2 kullanılarakhazırlanan bütünüyle katı-hal kompozit pH sensör, akış-enjeksiyon analiz (FIA)sisteminde dedektör olarak kullanılarak farklı pH değerine sahip tampon çözeltiler içindeğişimler incelendi.
Özet (Çeviri)
In this work, all solid-state contact PVC and PVC-NH2 membrane pH selectiveelectrodes were prepared by using commonly known trioctylamine (TOA) andtridodecylamine as hydrogen ionofores. The potentiometric performance characteristicswere examined with a computerized measuring system. All pH electrodes almostexhibited long life times (8-12 months), long lineer pH range, high selectivity. All solid-state contact PVC-NH2 pH sensors were obtained short response time (almost 5 s).Selective coefficientsof the all solid-state contact PVC and PVC-NH2 membrane pHsensors for against interfering ions (Na+, K+, Li+, NH4+ and Ca2+) were calculated by?mixed solution method? for the H3O+ ion. In the other hand, solid-state contact TOAPVC-NH2 pH electrode was used a dedector different but for solutions in the flow-injection analysis (FIA) system.