Sinop İçliman bölgesinde kurulan yapay resiflerin etkinliği üzerine bir araştırma
A study on the efficiency of artificial reefs deployed Internal Part of Sinop Port
- Tez No: 185788
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ERKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yapay Resifler, Cezbedicilik, Sinop Limanı, Su ve AtmosferKoşulları, Artificial Reefs, Aggregation, Sinop Port, Water and AtmosphereConditions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yapay resiflerin etkinliğinin ele alındığı bu araştırma Temmuz-Ekim 2004tarihleri arasında Sinop ç Limanda yürütülmüştür. Bu çalışmanın amacı bulutluluk,bulanıklılık, akıntı ve rüzgarın yönü ve gözlemin yapıldığı zamana bağlı olarak yapayresiflerin çekiciliğinin belirlenmesidir.3 aylık araştırma döneminde resif ve kontrol bölgelerinde 32 şer görsel sayımyapılarak farklı çevresel şartlarda gözlenen birey sayıları karşılaştırılmıştır. Balık vekabuklulardan toplam 7553 birey gözlenmiş olup, gözlem başına ortalama birey sayısıresif alanında 227.8 ± 32.11 ve kontrol alanında 8.2 ± 1.77 adet olarak tespit edilmiştir.Genel olarak biyokütle artışında resif bölgesi kontrol bölgesinden önemli derecede etkinbulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
This study was carried out between July 2004 and October 2004 in Sinop Harbour, theefficiency of artificial reefs on fish aggregation in relation to weather conditions,turbidity, direction of water currents and winds and also time of the day wereinvestigated.In experimental reef and control areas number of individuals were censused visually 32times during the 3 months of experimental period. A total of 7553 individuals wererecorded belong to finfish and shell fish taxa, and it was found that the reef area wassignificantly more attractive than control area (mean individuals for each observation227.8 ± 32.11 reef area, 8.2 ± 1.77 for control area, P0.05).