Lamiaceae familyasına ait bazı türler üzerinde morfolojik ve anatomik bir araştırma
A morphological and anatomical investigation on some species on Lamiaceae family
  1. Tez No: 185800
  2. Yazar: ÇİĞDEM TEKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Morfoloji, Anatomi, Lamiaceae, Morphology, Anatomy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
iLamiaceae Familyasına Ait Bazı Türler Üzerinde Morfolojik ve AnatomikBir AraştırmaÖZETBu çalışmada Lamiaceae familyasına ait dört tür (Ajuga orientalis L.,Lamium amplexicaule L., Sideritis taurica Stephan ex Willd. ve Stachys annuasubsp. annua var. annua) morfolojik ve anatomik yönden incelenmiştir. Türlerindış morfolojik özellikleri belirlenerek Türkiye Florasındaki bulgularlakarşılaştırılmış ve ilave bilgiler elde edilmiştir.Anatomik incelemeler sırasında, türlerin iç yapılarında büyük orandabenzerlikler olduğu tespit edilmiştir. Türler Lamiaceae familyasının genelanatomik yapısını yansıtmaktadır. Bununla birlikte bazı farklılıklar da tespitedilmiştir. Türlerin anatomik özellikleri birbirleriyle karşılaştırılarak aralarındakifarklılıklar ortaya konulmuştur. Türlerin özellikle petiyol yapılarında farklılıklarolduğu belirlenmiştir. Ayrıca türlerin gövde, yaprak ve yaprak sapından alınanenine kesitlerinde örtü ve salgı tüyleri de incelenmiştir. Bu tüylerin şekilleribelirlenerek, türler arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
iiA Morphological and Anatomical Investigation on Some Species ofLamiaceae FamilyABSTRACTIn this study, four species of Lamiaceae family (Ajuga orientalis L., Lamiumamplexicaule L., Sideritis taurica Stephen ex Willd. and Stachys annua subsp.annua var. annua) have been investigated morphologically and anatomically.The outer morphological properties of species were determined and comparedwith Flora of Turkey and further information has been obtained.The big similarities about inner morphology have been identified byanatomical investigation. Species exhibit the general anatomical structure ofLamiaceae family. Furthermore, some differences were determined. Theanatomical structures of species were compared with each other and thedifferences among species have been observed. Some differences have beendetermined in petiol structure. Surface and glandular hairs have beendetermined in the cross sections from stem, leaf and petioles and variation inshape of these hairs and cell numbers have been evaluated.