4.kuşak telsiz iletişim sistemleri için radyo kanalı yayınım özelliklerinin incelenmesi
Investigation of radio channels propagation characteristics for 4.generation radio transmission systems
  1. Tez No: 185854
  2. Yazar: BEGÜM KORUNUR ENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 4.Kuşak sistemler, Kanal sondalama teknikleri, Tutarlı bantgenişliği, 4th Generation Systems, Channel Sounding Techniques, CoherenceBandwidth
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
4. kuşak telsiz iletişim sistemlerinin yüksek veri hızlarında kaliteli iletişimsağlayabilmesi için kullanılacak çoklu erişim yönteminin seçimi önemlidir. Frekansbandının verimli kullanımı daha yüksek hızlarda iletişim sağlanmasına olanak tanır.Kanalın frekans seçici özelliğini belirlemek için kanalın tutarlı bant genişliğininbilinmesi gerekir.4.kuşak telsiz iletişim sistemleri için radyo kanalı yayınım özelliklerini incelemekiçin sürekli dalga frekans modülasyonunu kullanan kanal sondalama cihazlarıyla eldeedilen veriler kullanılmıştır. Kanalın ortalama yankı güç profili ve kanalın zamanladeğişen geçiş işlevi hesaplanmıştır. Verilerden kanalın frekans ilinti fonksiyonları eldeedilmiştir. Kanalın tutarlı bant genişlikleri 0.5, 0.75, 0.9 ilinti katsayıları içinhesaplanmıştır. Elde edilen BT(0.5) BT(0.75) ve BT(0.9) değerleri modelleme aşamasındakullanılmak üzere saklanmıştır.Bir sonraki aşamada, BT(0.5) BT(0.75) ve BT(0.9) ile yankı gecikme dağılımının etkindeğeri τetkin arasındaki ilişki incelenmiştir. Frekans ilinti fonksiyonlarını hesaplamakiçin iki yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemlerden birinde kanalın yankı güç profilinehızlı Fourier dönüşümü uygulanmış diğerinde ise kanalın zamanla değişen geçişişlevindeki ayrık frekanslar arasındaki ilinti hesaplamıştır. Bu frekans ilintifonksiyonlarından kanalın tutarlı bant genişliği elde edilmiştir. Modelleme aşamasındaortalama yankı güç profillerine hızlı Fourier dönüşümü uygulanarak elde edilen tutarlıbant genişliği değerleri kullanılmıştır. Frekans ilinti fonksiyonuna hareketmesafesinin, gürültünün ve eş zamanlamanın [1] etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
iiINVESTIGATION OF RADIO CHANNELS PROPAGATIONCHARACTERISTICS FOR 4.GENERATION RADIO TRANSMISSIONSYSTEMSABSTRACTSelection of the multiple access scheme is very important in order to achievegood quality at higher data transmission rates of the fourth generation radiotransmission systems. Efficient usage of the frequency band provides high speedcommunication. It is essential to know coherence bandwidth in order to determinechannel frequency selectivity.Data obtained with radio propagation channel sounder that used frequencymodulated continuous wave was used to investigate propagation properties of radiochannel for the fourth generation mobile communication systems. Average powerdelay profiles and time-variant transfer function of the channel was calculated.Frequency correlation functions were extracted from the data. Coherence bandwidthof the channel was calculated for correlation coefficients of 0.5, 0.75, and 0.9.Calculated BC(0.5), BC(0.75) and BC(0.9) values were saved to be used in modeling.In the next stage, relationship between BC(0.5), BC(0.75) and BC(0.9) values and rms-delay spread value was investigated. Two methods were used to find the frequencycorrelation function. In one of the methods fast Fourier transform was applied topower delay profile of the channel and in the other method the correlation coefficientsof discrete frequencies of the time-variant channel transfer function were calculated.The coherence bandwidth of the channel was extracted from these frequencycorrelation functions. The coherence bandwidth values that were calculated byperforming fast Fourier transform on the average power delay profiles was used formodeling. It is determined that distance traveled during the channel sampling period,noise and synchronization [1] have an effect on the frequency correlation function.