Vo2+ ve Cu2+ geçiş metal iyonu katkılı bazı arsenik, maleik ve pikolin komplekslerinin EPR ile incelenmesi
EPR investigation of some arsenic, maleic and picolin complexes doped with Vo2+ ve Cu2+ transition metal ion
  1. Tez No: 185866
  2. Yazar: FİLİZ DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EPR, VO2+, Cu2+, Arsenilik Asit, Pikolinik, EPR, VO2+, Cu2+, Arsenilic Acid, Picolinic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada VO2+ geçiş metal iyonu katkılandırılan arsenilik asit ve Cu2+ geçişmetal iyonu katkılandırılan catena-poly [tetra -µ- aqua - (aquahidrojen - maleato)sodyum(I)] (HMS), maleik asit disodyum (MAS), [Zn(picol)2(H2O)2].2H2O (ZPDH),Cd2(picol)4 örneklerinin tek ve toz kristallerinin EPR incelemeleri yapıldı.VO2+ iyonu katkılı arsenilik asit' in EPR incelemesi sonucunda iki farklı kompleksgrubu ve her bir gruba ait iki site gözlendi. Elde edilen bu verilerden monoklinik kristalsimetrisi özelliklerini gösterdiği belirlendi. Arsenilik asit tek ve toz kristali için spin-Hamiltonien parametreleri g ve A değerleri hesaplanıldı.Cu2+ iyonu katkılı örneklerden; HMS tek kristalinin EPR incelemesinden farklı ikikompleks merkezi gözlendi ve her bir paramanyetik kompleks merkezi triklinik kristalCu2+simetrisinin özelliğini vermektedir. MAS yapısına geçiş metal iyonukatkılandırılarak yapılan EPR incelemesinden iki düzlemde iki site, bir düzlemde ise teksite gözlendi. Bu gözlemler yapının monoklinik kristal simetrisine sahip olduğunugöstermektedir. ZPDH tek kristalinin EPR incelemesinden yapı içinde bir grup halindeiki düzlemde iki site (a*c, a*b), bir düzlemde (bc) ise tek site gözlendi. Bu yapınınmonoklinik kristal simetrisine sahip olduğunu göstermektedir. Cd2(picol)4 tek kristalininEPR incelemesinden üç düzlemde de tek çizgi gözlendi. EPR parametrelerinden Cu2+iyonunun çevresinin rombik simetriye sahip olduğu belirlendi. Ayrıca Cu2+ iyonu içineşlenmemiş elektronun taban durumu dalga fonksiyonları EPR parametreleri kullanılarakoluşturuldu.
Özet (Çeviri)
In this study, EPR study of powder and single crystals of VO2+ ion doped inArsenilic Acid and of Cu2+ ion doped in catena-poly [tetra -µ- aqua - (aquahydrogen -maleato) sodium(I)] (HMS), maleic acid disodium (MAS), [Zn(picol)2(H2O)2].2H2O(ZPDH) ve Cd2(picol)4 have been carried out.The EPR study of VO2+ ion doped in Arsenilic acid show that there are twodifferent groups each having two sites compatible with the monoclinic symmetry ofarsenilic acid. The spin-Hamiltonien parameters, g and A, are measured from bothsingle and powder crystals of arsenilic acid.The EPR measurements of Cu2+ ion doped in HMS show that there are twoparamagnetic centers and both of the are centers suitable with triclinic crystalsymmetry. The Cu2+ ion doped MAS complex doped with Cu2+ ion, however, has twoset of lines in planes a*c ve a*b and a single set bc plane. This indicares that the Cu2+doped in MAS is in monoclinic symmetry. The ZPDH complex is also in monoclinicsymmetry. It is also found that Cd2(picol)4 shows single set of four lines in all planes.The EPR results comfirm that the paramagnetic Cu2+ ion has rhombic symmetry. Theground state wave function of the unpaired electron is constructed electron by using theEPR parameters.