Yedikır baraj gölü (Amasya- Türkiye)fitoplanktonu ve mevsimsel değişimi üzerine bir araştırma
An investigation on the phytoplankton of Yedikır dam lake (Amasya- Turkey)and its seasonal variation
  1. Tez No: 185883
  2. Yazar: FARUK MARAŞLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF GÖNÜLOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Su Ürünleri, Biology, Botany, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yedikır Baraj Gölü, fitoplankton, trofik yapı indisi, fonksiyonelgrup, kümeleme, shannon, NMDS, Yedikır Dam Lake, phytoplankton, trophic state indice, functional group, shannon, cluster, NMDS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
IYEDİKIR BARAJ GÖLÜ (AMASYA-TÜRKİYE) FİTOPLANKTONU VEMEVSİMSEL DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAÖZETYedikır Baraj Gölü fitoplanktonu, mevsimsel değişimi ve bu değişime etki edenfiziksel ve kimyasal faktörler Kasım 2004-Nisan 2006 tarihleri arasında incelenmiştir.Fitoplanktonda Chlorophyta, Bacillariophyta, Cyanophyta, Euglenophyta, Dinophyta,Chrysophyta, Cryptophyta ve Xantophyta divizyolarına ait toplam 126 takson tespitedilmiştir.Fitoplanktonda ışık ve sıcaklık gibi fiziksel faktörlerin yanı sıra kimyasalfaktörlerden nitrat belirli alg türlerinin gelişmesinde sınırlayıcı etki göstermiştir.Klorofil-a miktarı çoğu zaman fitoplankton yoğunluğuna paralel bir gelişimgöstermiştir.Araştırma alanında tür sayısı bakımından Chlorophyta ve Bacillariophytaüyeleri, tür yoğunluğu bakımından ise Chlorophya ve Cyanophyta üyeleri dominantolmuştur. Chlorophyta divizyosundan Crucigenia fenestrata (Schmidle) Schmidle veKirchneriella lunaris (Kirchner) K.Möbius türleri sırasıyla 2005 yaz ve kışmevsimlerinde artışlar göstermişlerdir. Cyanophyta divizyosundan Aphanizomenon flos-aquqe (Linnaeus) Ralfs 2004 Kasım ve 2005 sonbahar aylarında aşırı çoğalmayapmıştır.Örnek alma istasyonlarının farklı derinliklerinde, fitoplankton tür çeşitliliğindebir değişiklik görülmemiştir. Yüzeyde daha çok Chlorophyta ve Cyanopyta üyelerihâkim iken, 2m derinlikte Euglenophyta ve Dinophyta üyeleri hâkim olmuştur.Hem kümeleme analizi hem de NMDS analizi sonuçları ilkbahar ve yaz aylarıarasında bir benzerliğin olduğunu ortaya koymuştur. Yüzeyde türce en zengin istasyon2005 Kasım ayında 1,196 indis katsayısı ile 1. istasyon olmuştur. Yedikır BarajGölü'nde, seki diski derinliği ve klorofil indisleri birbirine yakın olup kış ayları dışındatoplam fosfat indis değerlerinden yüksek olmuştur.
Özet (Çeviri)
IIAN INVESTIGATION ON THE PHYTOPLANKTON OF YEDİKIR DAMLAKE (AMASYA-TURKEY) AND ITS SEASONAL VARIATIONABSTRACTPhytoplankton of Yedikır Dam Lake, its seasonal variation, physical andchemical factors that effect this variation were studied between November 2004 andApril 2006. A total of 126 taxa belonging to Chlorophyta, Bacillariophyta, Cyanophyta,Euglenophyta, Dinophyta, Chrysophyta, Cryptophyta and Xantophyta were identified.Nitrate as a chemical factor besides physical factors such as light andtemperature had revealed limiting effect on the growing of certain algal species inphytoplankton. The amount of chlorophyll-a was mostly in positive relation withdensity of phytoplankton.While Chlorophyta and Bacillariophyta members were dominant in terms ofspecies number, Chlorophyta and Cyanophyta were dominant in terms of speciesabundance in the study area. Cucigenia fenestrata (Schmidle) Schmidle andKirchneriella lunaris (Kirchner) K.Möbius from Chlorophyta showed an increase insummer 2005 and in winter 2005 respectively. Aphanizomenon flos-aquae (Linnaeus)Ralfs from Cyanophyta was found to be bloomed in November 2004 and autumnmonths of 2005.No significant change was observed in species diversity of phytoplankton invarious depths of the sampling stations. While mainly Chlorophyta and Cyanophytamembers were dominant in surface, Euglenophyta and Dinophyta members weredominant in 2m depth.Both the results of Cluster and NMDS analysis exposed a similarity betweenspring and summer months. In surface, the highest value for species diversity indexoccured with 1.196 in November 2005 in St.1. In Yedikır Dam Lake, the secchi diskdepth and chlorophyll indices tended to be similar and were higher than indice values oftotal phosphorus except winter months.