Otoimmün tiroid hastalığının tanı ve takibinde oksidatif DNA hasar belirleyicisi 8-ohdg'nin önemi
The importance of 8-ohdg, the oxidative DNA damage indicator in the diagnosis and treatment of autoimmune thyroidit
- Tez No: 185886
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM OSMANAĞAOĞLU, PROF.DR. TOMRİS ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif DNA hasarı, 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG), Hashimoto tiroiditi, Graves hastalığı, ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay), Oxidative DNA damage, 8-hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG), Hashimoto?s thyroiditis, Graves? disease, ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziOTOİMMÜN TİROİD HASTALIĞININ TANI VE TAKİBİNDE OKSİDATİF DNA HASARBELİRLEYİCİSİ 8-OHdG'NİN ÖNEMİİlknur ALTUNTAŞAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Özlem OSMANAĞAOĞLUEş Danışman: Prof. Dr. Tomris ERBAŞMoleküler oksijenin toksik etki göstermesi, oluşturduğu süperoksit radikali, hidrojen peroksit, hidroksilradikali ve single oksijen gibi reaktif ara ürünler nedeniyledir. Biyolojik sistemlerde moleküler oksijeninindirgenmesi sırasında oluşan bu ürünlere ?reaktif oksijen türevleri? (ROS) denir. ROS'lar iyonizeradyasyon, mutagenler, karsinogenler ve aynı zamanda hücrede oksijen metabolizması sırasında üretilir.Oksidatif streste, in vivo üretilen ROS'lar, nükleik asitlerin proteinlerin ve lipitlerin oksidatif hasarınaneden olur. Oksidasyonda bir hidroksil radikali, guanin molekülünün 8. pozisyonuna eklenir veoksidasyonla değişikliğe uğratılmış DNA'nın serbest radikal lezyonlarından biri olan 8-OHdG (8-oxo-dG) oluşur. 8-OHdG formunda oksidatif değişikliğe uğramış DNA, DNA hasarının miktarınınbelirlenmesinde kullanılır. Reaktif oksijenler, endokrin bezlerinin otoimmün hastalıklarının gelişimindede rol oynar.Bu çalışmada, ELISA yöntemi kullanılarak, Hashimoto tiroiditi ve Graves hastalarındaki 8-OHdG miktarınormal sağlıklı kişilerden oluşan kontrol gurubunun değerleri ile karşılaştırılmış, Hashimoto tiroiditi(grup 1), Graves hastalığı (grup 2) ve kontrollerdeki (grup 3) 8-OHdG değerleri arasında, ANOVA testiile anlamlı bir fark gösterilememiştir (p= 0,361). Bütün bu gruplardan elde edilen serumlardaki serbest T3,T4 ve TSH değerleri ile 8-OHdG arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamıştır ( r= - 0,14751, r= -0,01938, r= 0,025623, p>0.05). Toplam 10 hastanın tedavi öncesi ve sonrası 8-OHdG düzeyleriarasındaki fark incelenmiş ve anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır (p= 0,016).2007, 61 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE IMPORTANCE OF 8-OHdG, THE OXIDATIVE DNA DAMAGE INDICATOR IN THEDIAGNOSIS AND TREATMENT OF AUTOIMMUNE THYROIDITİlknur ALTUNTAŞAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Özlem OSMANAĞAOĞLUCo-Supervisor: Prof. Dr. Tomris ERBAŞMolecular oxygen causes toxic effect because of its interval reactive products such as superoxide radical,hydrogen peroxide, hydroxyl radical and singlet oxygen. In biological systems, such products that isproduced during reduction of molecular oxygen is called ?Reactive oxygen species?. ROS are producedby ionizing radiation, mutagenes, carsinogenes and also produced during oxygen metabolism in the cell.In oxidative stress, in vivo produced ROS causes oxidative damage in nucleic acids, proteins and lipids. Inoxidation, one hydroxyl radical is added to the 8th position of guanine molecule and net result is theformation of 8-OHdG (8-oxo-dG ), a free radical lesion of oxidatively changed DNA. Oxidativelychanged DNA in the form of 8-OHdG is used for the determination of DNA damage. ROS also have arole in development of otoimmune diseases in endocrine glands.In patients suffering from Hashimoto?s thyroiditis and Graves? disease, the amount of 8-OHdG wascompared with control group containing healty peoples by use of ELISA method. There were nomeaningful differences in 8-OHdG values between Hashimoto?s thyroiditis (grup 1), Graves? disease(grup 2) and control grup (grup 3) as shown by ANOVA test. There were also no significant differencesbetween the free T3, T4, TSH values and 8-OHdG ( r = - 0,14751, r = -0,01938, r = 0,025623, p>0.05) inserum of all these groups. The difference between 8-OHdG values of totally 10 patients before and aftertreatment was studied there was significant differences in the value of 8-OHdG (p= 0,016).2007, 61 pages