Kurşun nitrat (Pb (NO3)2) metal tuzunun Daphnia magna (straus 1820) (Cladocera,crustacea) üzerindeki akut toksik etkisinin araştırılması
Investıgatıon of acute toxıcıty of lead nıtrate (Pb(NO3)2) metal salt on Daphnia magna (straus,1820) (Cladocera,crustacea)
  1. Tez No: 185892
  2. Yazar: ÖZGE BAYKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun nitrat, Daphnia magna (Straus, 1820), Akut toksisite, EC50, Potasyum dikromat, Probit Analiz Yöntemi, Behrens Karber Yöntemi, Lead nitrate, Daphnia magna (Straus, 1820), Acute toxicity, EC50, Potassium dichromate, Themethod of Probit Analysis, The method of Behrens Karber
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKURŞUN N TRAT (Pb(NO3)2) METAL TUZUNUN Daphnia magna (Straus, 1820)(Cladocera, Crustacea) ÜZER NDEK AKUT TOKS K ETK S N N ARAŞTIRILMASIÖzge BAYKANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ahmet ALTINDAĞKurşun birçok su ortamında bulunan en zehirli ağır metallerden biridir. Bu çalışmada endüstri ve sanayidekullanılan ve akuatik ekosistemlerde toksik etki yapan kurşun nitrat (Pb(NO3)2) metal tuzunun Daphnia magna(Straus,1820) (Cladocera, Crustacea) 24 saatlik (gerekli taktirde 48 saat) EC50 değerlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır.24 saatlik deney periyodu sonunda her bir kaptaki hareketli Daphnia magna sayılmış, ortamın hafifçekarıştırılmasını takiben yüzemeyen bireyler hareketsiz olarak dikkate alınarak, hareketsizlik yüzdesine; %0 -%100 karşılık gelen derişimler belirlenmiştir. Belirlenen derişimler arasında en az 3 tane derişim belirlenmiş veEC50 değeri hesaplanmıştır.Daphnia magna'nın duyarlılığını kontrol etmek için seyreltme suyu kullanılarak potasyum dikromatın (K2Cr2O7)24 saatlik EC50 değeri periyodik olarak belirlenmiş, deneyin sonunda potasyum dikromatın 24 saatlik EC50değerinin 0,6 mg/l- 2,1 mg/l aralığının dışına çıkmamasına dikkat edilmiştir.Kurşun nitrat'ın 24 saatlik EC50 değeri Daphnia magna bireylerinde probit analiz yöntemine göre 0.44 mg/lbulunmuştur. Ayrıca Behrens- Karber yöntemi ile 24 saatlik EC50 değeri 0.51 mg/l olarak saptanmıştır. Toksikmaddenin konsantrasyonu arttıkça Daphnia magna bireylerinin davranışlarında önemli değişimler olduğugözlenmiştir.2007, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters of ThesisINVESTIGATION OF ACUTE TOXICITY OF LEAD NITRATE (Pb(NO3)2) METAL SALT ONDaphnia magna (Straus,1820) (Cladocera,Crustacea)Özge BAYKANAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet ALTINDAGLead is one of the most harmful heavy metals, present in many aquatic media. The objective of this study is, todetermine the 24 hours (48 hours if necesary) EC50 values of water flea subjected to lead nitrate metal salt that isused in industries which generates toxic effect in aquatic ecosystems.At the end of 24 hours experiment period, number of immobile flea with different concentrations of lead nitratemetal is analyzed and evaluated. Between 0%-100% percent mobility range, 3 more agent concentration hasbeen chosen and EC50 value is calculated.In order to control the sensitivity of flea, the value of Potassium dichromate (K2Cr2O7) 24 hours EC50 isdetermined periodically by using diluted water. During the experiment, the 24 h-EC50 value of Potassiumdichromate (K2Cr2O7) is kept between 0,6mg/l -2,1 mg/l.The 24- h EC50 value of Lead Nitrate (Pb(NO3)2) on Daphnia magna was found to be 0,44 mg/l according toProbit Analysis. Besides, findings obtained from lead experiment are also practiced at Behrens Karber Methodand 0,51 mg/l is found. There were significant changes observed in the behavior of the water flea as theconcentration of the toxic compound increased.2007, 62 pages