Anilin ve poli(etilen teraftalat) kullanarak kimyasal polimerizasyon yöntemi ile iletken kompozit lif hazırlanması ve karakterizasyonu
The Preparation of conductive composite fiber using aniline and poly(ethylene terephthalate)
  1. Tez No: 185893
  2. Yazar: EYLEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SAÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: İletken lif, kimyasal polimerizasyon, polianilin, poli(etilen teraftalat), Conducting fiber, Chemical Polymerization, Polyaniline, Poly(ethyleneterephthalate)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANİLİN VE POLİ(ETİLEN TERAFTALAT) KULLANARAK KİMYASALPOLİMERİZASYON YÖNTEMİ İLE İLETKEN KOMPOZİT LİF HAZIRLANMASIVE KARAKTERİZASYONUEylem ÇETİNAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mehmet SAÇAKBu çalışmada, poli(etilen teraftalat) lif üzerinde anilin ve benzoil peroksit kullanarak kimyasalpolimerizasyon yöntemi ile iletken kompozit lif sentezlendi. Sentezlenen PET/PAn kompozitlifin verim ve iletkenliği üzerine çözücü türü, çözücü/su oranı, sıcaklık, polimerizasyonzamanı, yönlendirme, monomer, yükseltgen ve asit derişimi gibi faktörlerin etkisi araştırıldı.Sentezlenen kompozit liflerin içerdikleri polianilin miktarı gravimetrik yolla belirlendi,iletkenlikleri ise yüzey dirençleri ölçülerek takip edildi. FTIR spektroskopisi, germe-çekme,TGA ve SEM teknikleri ile de karakterizasyonu yapıldı.En yüksek iletkenlik PET/PAn kompozit lifin yapısına en fazla polianilinin girdiği koşullarda; çözücü/su: 30/70, çözücü türü: aseton, [An]: 0.05 M, [HCl]: 0.5 M ve [Bz2O2]: 6.8x10-3M olarak bulundu. Kimyasal Polimerizasyon için en uygun sıcaklığın 40 ºC zamanın ise 3saat olduğu görüldü. Sıcaklığın 60 ºC'ye kadar arttırılması veya 0 ºC'ye kadar düşürülmesiile PET/PAn kompozit liflerin verim ve iletkenliğinin azaldığı görüldü. PAn içeren PET/PAnkompozit liflerin çapları artarken yoğunlukları azaldı.2007, 92 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE PREPARATION OF CONDUCTIVE COMPOSITE FIBER USING ANILINEAND POLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE)Eylem ÇETİNAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Mehmet SAÇAKIn this study, the conductive composite of poly(ethylene terephthalate) (PET) fiber andpolyaniline (PAn) was prepared by chemical polymerization of aniline onto PET fibers usingbenzoyl peroxide as the oxidant in the acetone/aqueous hydrochloride acide mixtures. Theeffect of the polymerization conditions such as solvent/water ratio, oxidant, aniline andhydrochloride acide concentrations and temperature on the percentage yield of PAn depositedupon PET fiber and the electrical surface resistance of PAn/PET composite was investigated.The properties of PAn/PET composite fibers such as density, diameter, tensile strength andbreaking elongation were also investigated in comparison with those of pure PET.Characterization of conductive composite fibers was performed by FTIR, TGA, SEMtechniques, surface resistance measurements, mechanical tests, and cross section images takenby the optical microscope.The optimum conditions for the highest amount of polyaniline impregnated into PET fiberand conductivity of PET/PAn were found as; [An]: 0.05 M, [HCl]: 0.5 M, [Bz2O2]: 6.8x10-3M, kind of solvent: acetone, solvent/water: 30/70, polymerization time: 3 hours. The optimumtemperature was 40 ºC for the chemical reaction. It was observed that the yield of PET/PAndecreased with temperature increase in the range of 40 ºC- 60 ºC and 0 ºC- 40 ºC. Thepolymerization of aniline upon poly(ethylene terephthalate) fiber resulted in the increase infiber diameters and decrease in density.2007, 92 sayfa