Nükleer tıp'da planer ve tomografik görüntülerde nümerik değerlendirme
Numerical evaluation of planar and tomographic images in nuclear medicine
- Tez No: 185898
- Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN BOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Physics and Physics Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Tıp, Planer Hassasiyet, Jaszczak Fantomu, Tek Foton EmisyonTomografisi, Görüntü İşleme, Nuclear Medicine, Planar Sensivity, Jaszczak Phantom, Single PhotonEmission Computed Tomography, İmage Processing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziNÜKLEER TIP'DA PLANER VE TOMOGRAFİK GÖRÜNTÜLERDENÜMERİK DEĞERLENDİRMEFeryal ÇAKIRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Doğan BORNükleer Tıp görüntüleri organ fonksiyonlarının saptanması ile ilgili önemli bilgi verir. Budeğerlendirmeler genelde görüntülerin görsel olarak incelenmesi ile gerçekleştirilir. Ancaksayısal görüntülere uygulanabilen farklı algoritmalar ile görüntülerden nümerik sonuçların daçıkarılması mümkündür. Organ ya da organ içindeki anormal oluşumların nümerik olarakbelirlenmesi, bu organ ile ilgili teşhislerin daha doğrulukla yapılmasını sağlar. Planargörüntülerde bilhassa saçılan ışınlar ve kolimatörden artan mesafeyle bozulan uzaysal ayırmagücü sonuçlarda önemli hataların (%45) ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tomografikkesitlerde ise nümerik değerlendirmeler daha doğrulukla yapılmaktadır. Açısal ve doğrusalörnekleme, foton azalımı, foton saçılması, kullanılan görüntü işleme filtreleri gibi faktörlersonuçları etkileyebilmektedir.Bu çalışmanın amacı; bilgi toplama ve görüntü işleme parametrelerinin, nümeriksonuçlardaki doğruluğa etkisinin araştırılmasıdır.2007, 82 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisNUMERICAL EVALUATION OF PLANAR AND TOMOGRAPHIC IMAGES INNUCLEAR MEDICINEFeryal ÇAKIRAnkara UniversitiyGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Engineering PhysicsSupervisor: Prof. Dr. Doğan BORNuclear Medicine images give significant information about estimation of organ functions. Ingeneral, these evaluations are carried out with visual interpretation of images. However,numerical results obtained from the implementation of different algorithms provide betterunderstanding of organ functions. Present of scattered photons in the energy window as wellas degradation of spatial resolution with the increased distance from collimator causesignificant errors (%45 ) for the planar images. The accuracy of numerical evaluations can beimproved in case of tomography images. However limited angular and linear sampling,scatter and attenuation photons, reconstruction filters may still effect the results.The aim of this work is to investigate the effects of processing and acquasition parameter toaccuracy of numerical results .2007, 82 pages