Isı denklemi için yaklaşım teorisi yöntemleri
Approximation theory methods for heat equation
- Tez No: 185910
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Taylor serileri, sonlu farklar, sonlu elemanlar, Galerkin-Rayleigh-Ritzyöntemleri, ısı denklemi, kararlılık analizi, algoritmalar, Taylor series, finite-difference, finite elements, Galerkin-Ritz-Rayleighmethods, heat equation, stability analysis, algorithms
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziISI DENKLEMİ İÇİN YAKLAŞIMTEORİSİ YÖNTEMLERİDerya KAHYAAnkara Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Nuri ÖZALPBu tez dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde temel kavramlar verilmiştir. İkinci bölümde ısı denkleminin sonlu farklarkullanılarak nümerik yaklaşımları ve bilgisayar çözüm algoritmaları verilmiştir. Ayrıcayöntemin kararlılık analizi sunulmuştur.Üçüncü bölümde, parabolik denklemler için kapalı metodlar ve çözüm algoritmalarıverilmiştir. Bu bölümde ayrıca Crank-Nicolson yöntemi ve kararlılık analizi incelenmiştir.Dördüncü bölümde ise, sonlu farklar, Galerkin-Rayleigh-Ritz ve sonlu elemanlar yöntemlerizamandan bağlı olmayan problemlere uygulanmıştır.2007, 46 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisAPPROXIMATION THEORY METHODS FOR THEHEAT EQUATIONDerya KAHYAAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of MathematicsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Nuri ÖZALPThis thesis consists of four chapters.The first chapter is for inroductory. The second chapter is devoted to the numericalapproximations to the heat equation by finite difference method and algorithm and stabilityanalysis of the method.In the third chapter, an explicit method with algorithm is given for parabolic equations. In thischapter, Crank- Nicolson method is also applied to the problems. A stability analysis of themethods are also studied.Some methods, namely, finite difference, Galerkin-Rayleigh-Ritz, finite elements methods,are studied in fourth chapter, for time independent problems.2007, 46 pages