Lorentz uzay hareketleri ve lie grupları
Lorentz space kinematics and lie groups
  1. Tez No: 185911
  2. Yazar: ÖZGÜR HAKAN AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Spherical motion, Space motion, Directing cone, Lie group, Lie alge-bra, Instantaneous motioni
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETYüksek Lisans Tezi˙LORENTZ UZAY HAREKETLERI VE LIE GRUPLARIğÖzgür Hakan AYDOGMUşSAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr. Yusuf YAYLIsBu tez bes bölümden oluşmaktadır.sBirinci bölüm, giriş kısmına ayrılmıştır.s s˙Ikinci bölümde Öklid uzayında küresel hareketler, doğrultu konileri ve küresel hareket-glerin doğrultu konileri ile karekterizasyonu verilmiştir.g sÜçüncü bölümde, Öklid uzay hareketleri ve bu hareketlerin doğrultu konileri ver-gilmiş; helisel hareketler ile doğruların Plücker koordinatları arasındaki ilişkiler ince-s g slenmiştir.sDördüncü bölümde, Minkowski 3−uzayında küresel hareketler, doğrultu konileri vegküresel hareketlerin doğrultu konileri ile karakterizasyonu verilmiştir.g sBeşinci bölümde, Minkowski 3−uzayında hareketler ve bu hareketlerin doğrultu koni-s gleri verilmiş; helisel hareketler ile null olmayan doğruların Plücker koordinatlarıs garasındaki ilişkiler incelenmiştir.s sBu çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümleri Karger ve Novak'ın Space Kinematics andsLie Groups adlı eserine dayandırılmıştır.s2007, 71 sayfaAnahtar Kelimeler : Küresel hareket, Uzay hareketi, Doğrultu konisi, Lie grubu,gLie cebiri, Ani hareketi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisLORENTZ SPACE KINEMATICS AND LIE GROUPSğÖzgür Hakan AYDOGMUşSAnkara UniversityGraduate School of Natural And Applied SciencesDepartment of MathematicsSupervisor: Prof.Dr. Yusuf YAYLIThis thesis consists of five chapters.The first chapter is devoted to the introduction.In the second chapter, spherical motions, directing cones and charecterization ofspherical motions with respect to directing cones in Euclidean space are given.In the third chapter, motions in 3 dimensional Euclidean space and their directingcones are given. Relationships between helical motions and Plücker coordinates ofstraight lines are examined.In the fourth chapter, spherical motions, directing cones and charecterization ofspherical motions with respect to directing cones in Minkowski 3−space are given.In the fifth chapter, motions in Minkowski 3−space and their directing cones aregiven. Relationships between helical motions and Plücker coordinates of nonnullstraight lines are examined.Second and third chapters of this thesis were based on the study of Karger and Novakcalled Space Kinematics and Lie Groups.2007, 71 pages