S-kapalı uzaylar
S-closed spaces
- Tez No: 185909
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: S-kapalı, tamamen bağlantısız, hemen hemen kompakt, yarı-açık, yarı-kapalı, regüler-açık, regüler-kapalı, α -cümle, yarı-sürekli, kararsızi, S-closed, extremally disconnected, almost compact, semi-open, semi-closed, regular-open, regular-closed, α -set, semi-continuous, irresolute
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziS-KAPALI UZAYLAREsra YENİARASAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mustafa ÇİÇEKBu tez üç bölümden oluşmaktadır.İlk, giriş bölümünde tezin amacı verilmiştir.İkinci bölümde S-kapalı uzayları inceleyebilmemiz için gerekli olan bazı temelkavramlar verilmiştir. Bu kavramlardan bazıları, yarı-açık, yarı-kapalı, regüler-açık,regüler-kapalı, regüler-yarı-açık ve α -cümledir. Yine yarı-iç, yarı-kapanış, yarı-komşuluk kavramları verilmiştir. Ayrıca zayıf sürekli fonksiyonlar, yarı-süreklifonksiyonlar, yarı-kapalı fonksiyonlar, kararsız fonksiyonlar, ön-yarı-açık fonksiyonlarve Wilansky anlamında hemen hemen açık fonksiyonlar da incelenmiştir. Bu bölümünson kısmında ise yarı-homeomorfizm tanımı verilmiştir.Üçüncü ve son bölümde S-kapalı uzay kavramı tanıtılmış ve herhangi bir topolojikuzaya göre S-kapalı olma tanımı da verilmiştir. Yine S-kapalı altuzaylar incelenmiştir.S-kapalı uzayların, tamamen bağlantısız uzaylar, QHC uzayları ve H-kapalı uzaylarlaolan ilişkileri incelenmiştir. S-kapalılığın yarı-topolojik bir özellik olduğundan,dolayısıyla da topolojik bir özellik olduğundan bahsedilmiştir.2007, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisS-CLOSED SPACESEsra YENİARASAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of MathematicsSupervisor: Prof. Dr. Mustafa ÇİÇEKThis thesis consists of three chapters.In the first, introduction chapter the purpose of the thesis is given.In the second chapter, some fundamental concepts which will be needed in order toexamine S-closed spaces, are given. Some of these fundamental concepts are, semi-open, semi-closed, regular-open, regular-closed, reguler-semi-open and α -set.Futhermore the concepts of semi-interior, semi-closure and semi-neighbourhood aregiven. Also, the properties of weakly continuous functions, semi-continuousfunctions, semi-closed functions, irresolute functions, pre-semi-open functions andWilansky?s almost-open functions, are examined. The description of semi-homeomorphism is given as the the last part of this chapter.In the third and the last chapter, the concept of S-closed space is introduced and thedescription of being S-closed relative to some topological space, is also given.Furthermore the S-closed subspaces are examined. The relationships among S-closedspaces, extremally disconnected spaces, QHC spaces and H-closed spaces areexamined. It is also mentioned that S-closedness is a semi-topological property thus atopological property.2007, 75 pages