Vortex breakdown edge interaction
Girdap kenar etkileşimi
- Tez No: 185948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AKILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Mechanical Engineering, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Girdap kırılması, Kenar, Parçacık Görüntü Hız Ölçme( PIV), Vortex Breakdown, Edge, PIV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Parçacık görüntü hız ölçme PIV, girdap merkezi ve plaka merkezi arasındakimesafelerin H=0, H=12.75 mm ve paralel olma durumlarındaki akış yapısının sabitplaka üzerine etkisi, anlık ve ortalama akış karakteristiklerinin tespit edilmesi ileanlaşılmıştır. Girdap merkezi ile plaka merkezi arasındaki mesafeye bağlı olarakgirdap kırılmasının yerinin ileriye veya geriye hareket ettiği görülmüştür.Anlık hız dağılımları ve bunun sonucunda ortaya çıkan parametreler, alınan akışalanının tamamında hız değerlerinin ortalamasına ve Reynolds gerilmelerine veayrıca hız ve girdap animasyonlarına bakılarak yorumlanmıştır. Tüm anlık hızalanları, hızlı Fourier dönüşümü yardımıyla analiz edilmiş ve plakaya gelen yüklereneden olan akış yapısı hakkında detaylı bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
High-image-density particle image velocimetry is employed to determine theinstantaneous and averaged features of distortion of vortex breakdown incident onstationary plate in the cases of the distance between vortex center and center of plateH=0, H=12.75 mm and parallel. It is demonstrated that the onset of vortexbreakdown can be advanced or retarted substantially, depending on the distancebetween vortex center and center of plate These features are interpreted with the aidof global representations of averaged and, vorticity and Reynolds stress, as well as acinema sequence of instantaneous patterns of velocity and vorticity. Moreover;instantaneous, whole- field images in a cinema sequence allow evaluation of globalrepresentations of spectra and cross spectra, providing further insight into the centralmechanism that dictate the surface loading of the edge.