Zopiklon'un voltametrik metotlar ile elektrokimyasal davranışının incelenmesi ve ilaçlarda kantitatif tayini
Investigation of electrochemical behaviour of zopiclone by voltametric methods and quantitative determination in tablets
  1. Tez No: 185949
  2. Yazar: FATMA BAYCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zopiklon, Adsorptif sıyırma diferansiyel pulsvoltametrisi, Adsorptif sıyırma osteryoung kara dalga voltametrisi, Camsı karbonelektrot, Ticari ilaç tabletleriVI, Zopiclone, Adsorptive stripping differantial pulse voltametry, Adsorptive stripping osteryoung square voltametry, Glassy carbon electrode, Commercial drug tablets.VII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETBu çalışmada, zopiklon adlı ilaç etken maddesinin elektrokimyasal özelliğivoltametrik yöntemler ile camsı karbon elektrot kullanılarak incelendi. Optimumşartları belirlemek için farklı destek elektrolitlerde adsortif sıyırma diferansiyel pulsvoltametrisi ve adsorptif sıyırma osteryoung kare dalga voltametrisi ile yükseltgenmeözelliği çalışıldı. Zopiklon için camsı karbon elektrotda keskin pikin ve maksimumakımın gözlendiği pH=7,08 BRT çözeltisi destek elektrolit olarak seçildi.Zopiklonun pik akımına ve pik potansiyeline pH' ın etkisi adsorptif sıyırmadiferansiyel puls voltametrisi (AdSDPV) ve adsorptif sıyırma osteryoung kare dalgavoltametrisi (AdSOSW) ile, tarama hızının pik akımına etkisi ise dönüşümlüvoltametri tekniği (CV) ile incelendi. AdSDPV ve AdSOSW teknikleri ile eldeedilen pik akımı-konsantrasyon grafiklerinden doğrusallık aralığı (AdSDPV için6x10-7-2x10-5 mol L-1 ve AdSOSW için 8x10-7-2x10-5 mol L-1) belirlendi. Bugrafiklerden yararlanılarak belirleme sınırı ve kantitatif tayin alt sınırı hesaplandı.Uygulanan voltametrik yöntemin doğruluk ve kesinliğini kontrol etmek amacıile ilaç tabletlerinden zopiklonun geri kazanım çalışmaları yapıldı. Ayrıca, ilaçtabletlerindeki zopiklon miktarı da belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTElectrochemical oxidation behaviour of active compounds namely zopiclonewas investigated by voltammetric methods using glassy carbon electrode. Indifferent supporting electrolyte, oxidation was studied by voltammetric methods toinvestigate the optimum conditions. pH=7,08 BRT solution in which sharp peak andmaxium current was observed, at glassy carbon electrode for zopiclone, wasselected as supporting electrolyte. The effects of pH on the peak current and peakpotential for material was investigated by adsorptive stripping differential pulsevoltammetry (AdSDPV) and adsorptive stripping osteryoung square voltammetry(AdSOSW), the effect of scan rate on the peak current was investigated by cyclicvoltammetry (CV) techniques. The linearity range ( for AdSDPV 6x10-7-2x10-5mol L-1; for AdSOSW 8x10-7-2x10-5 mol L-1) was determined from peak current-concentration curves which obtained AdSDPV and AdSOSW techniques. Limit ofdetection (LOD) and limit of quantitation (LOQ) calculated using these curves.In order to check accucarcy and precision of applied voltammetric method,recovery experiments of zopiclone was carried out from the drug tablets.Furthermore, the amount of zopiclone was determined in commercial drug tablets.