Bir popüler kültür ürünü olarak Türk pop müzik videolarının anlatı yapısı ve biçimsel özellikleri
The narration structure and formal characteristics of turkish pop music videoa as a popular culture product
- Tez No: 186013
- Danışmanlar: PROF.DR. SEZER AKARCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Public Relations, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Türk pop müzik videoları, müzik televizyonu, popülerkültür, popüler müzik, modernleşme, Turkish pop music videos, music television, popular culture, popular music, modernization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Türk pop müzik videoları, kamusal yayıncılıktan özel radyo vetelevizyon dönemine geçiş sürecinin gerçekleştiği 1990'lı yıllarda ortayaçıkmıştır. Başlangıçta, televizyon kanallarının artan yayın saatlerini doldurmaamacıyla farklı programlar arasında ve içerisinde kullanılan müzik videoları,ilk yerli müzik televizyonu KRAL TV'nin yayına başlamasıyla bağımsız bir türhaline gelmiştir. Son yıllarda, müzik televizyonlarının hızla çoğalması vepopüler müzik alanında yaşanan rekabet koşulları ile birlikte her şarkıcınınönemli bir tanıtım aracı olan müzik videolarına giderek daha fazla ihtiyaçduyması sonucu, pop müzik video üretimi belirgin bir artış göstermiştir.Bu çalışma, bir popüler kültür ürünü olarak Türk pop müzikvideolarının, içinde yaşadığımız sosyo-ekonomik ve kültürel koşulların birifadesi olduğu görüşünden hareketle, bu videoların içerdiği unsurları, anlatısalve biçimsel özelliklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, KRAL TVve PowerTürk TV olmak üzere iki farklı müzik televizyonundan rastlantısalolarak seçilen 50 Türk pop müzik videosu, içerik analizi yöntemi doğrultusundadeğerlendirilmekte ve Türk pop müzik videolarının yapısının Türkiye'ninmodernleşme pratiği, toplumsal ve kültürel özellikleri ile ilişkisiirdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish pop music videos have first appeared in the 1990s in the periodof transition from state-owned to private broadcasting. At first, music videoswere shown between or as a part of various TV programs in order to fill theincreasing broadcasting hours. Lately, pop music video production hassignificantly boosted for two main reasons: increase in the number of musictelevisions and more singers needing pop music videos as a promotionalinstrument in a highly competitive environment.This study aims to analyze the formal elements and content of theTurkish pop music videos, considering them as signs of the socio-economic andcultural conditions of our daily life. In this regard, this study will examine 50Turkish pop music videos, randomly selected from the two music televisions,KRAL TV and PowerTürk TV, by using the method of content analysis, andwill question their relationship with the modernization practices and socio-cultural characteristics of Turkey.