Ortaöğretim öğrencilerinin yabancı dil öğrenme biçimlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study on learning style preferences of secondary school students in foreign language
  1. Tez No: 186063
  2. Yazar: MİNE AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEV PAKKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Biçemleri, Etkin Öğrenci, Yansıtıcı Öğrenci, DuyusalÖğrenci, Sezgisel Öğrenci, Görsel Öğrenci, Sözel Öğrenci, Sıralandırıcı Öğrenci, Bütüncül Öğrenci, Yabancı Dil Öğretimi, Learning Styles, Active Learner, Reflective Learner, Intuitive Learner, Sensing Learner, Visual Learner, Verbal Learner, Sequential Learner, GlobalLearner, Foreign Language Teaching
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma Yabancı dil öğretiminde, orta öğretim öğrencilerinin sahipoldukları öğrenme biçemlerini belirlemek ve bu öğrenme biçemi tercihlerinde,cinsiyet değişkeninin etkili olup olmadığını saptamak üzere yapılmıştır.Çalışmaya Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Aydınlıkevler Anadolu İletişimMeslek Lisesinde 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında 9, 10 ve 11. sınıflara devameden öğrenciler öğrenme biçemleri anketini cevaplayarak katılmışlardır.Araştırmanın örnekleminde 152 öğrenci vardır.Araştırma betimsel nitelikte olup, öğrencilerin öğrenme biçemlerinibelirlemek amacıyla Felder ve Silverman `ın hazırladığı veri toplama aracınınTürkçe'ye çevrilmesi sonucunda oluşturulmuştur. Veri toplama aracında öğrencilerinöğrenme biçemlerini ölçen 44 adet soru bulunmaktadır.Ölçme aracından elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS programıaracılığıyla yapılarak bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Analizler sonucundaelde edilen bulgular tablolara yerleştirilerek yorumlanmıştır.Araştırmada, öğrencilerin boyutlar arasındaki tercihleri cinsiyete göreistatistiksel olarak önemli farklılık göstermiştir. Buna göre Alma boyutunda Görsel-Sözel öğrenme biçemi kızlar tarafından daha fazla tercih edilmiştir.Araştırmanın sonucunda genel olarak öğrencilerin Görsel öğrenme biçeminitercih ettikleri belirlenmiştir. Her bir boyutun kendi içerisinde yer alan öğrenmebiçemleri ayrı ayrı incelendiğinde hem kız hem erkek öğrenciler Görsel öğrenmebiçemini tercih etmişlerdir.Bu araştırma, Yabancı dil öğretiminde öğrenme biçemlerinden yararlanılmasıgerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the learning styles of secondary school learners inforeign language teaching and if gender variable effects the learning stylepreferences or not.The students, who continued the ninth, tenth and eleventh grade in 2005-2006academic years in Aydınlıkevler Anatolian Communication High School,participated in this study by filling the learning style questionnaire. The research iscomposed of 152 students.Descriptive method was used in this study, and in order to determine thestudents? learning style, a questionnaire that Felder and Silverman created wastranslated into Turkish. The learner questionnaire including 44 questions aboutlearning style preferences.The data obtained by the help of the questionnaire were analyzed via theStatically Analysis Program (SPSS) on computer. The results obtained from theanalysis have been interpreted by using tables.The differences between the dimensions and gender was found statisticallysignificant. It has been found female students preferred Visual-Verbal learning stylesin Input dimension mostly.In this study, generally, it has been seen that the learners prefer Visuallearning style the most. Both female and male students preferred Visual LearningStyle when the learning styles are examined seperately in each dimension.This study emphasized that it was necessary to benefit from the learningstyles during the foreign language teaching process.