Avrupa Birliği'nin terörizmle mücadelesi
Combating terrorism of the European Union
- Tez No: 186064
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Yeni Dünya Düzeni, Terörizm, Avrupa Birliği, Adaletve çişleri, Özgürlük, Güvenlik ve Adalet, Security, New World Order, Terrorism, European Union, Justice and Home Affairs, Freedom, Security and Justice
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Toplulukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
pek, Hakan, Avrupa Birliği'nin Terörizmle Mücadelesi, Yüksek Lisans Tezi, Danışman:Doç.Dr. Mehmet Özcan, 275 s.Özet200 yılı aşkın geçmişi boyunca bölgesel ya da ulusal seviyede etkilerin gösterenterörizm fenomeni, insanların huzur ve güvenlik için umut bağladığı 21. yüzyılda yeni birboyut kazanmış ve tüm insanlığın önündeki birincil sorun olarak ön plana çıkmıştır.11 Eylül 2001 saldırılarıyla başlayan yeni boyutlu güvenlik sorunu, hemen hementüm dünyayı etkisi altına aldığı gibi Avrupa Birliği'nin de, kendi bünyesinde meydanagelen terörist saldırılarla birlikte, geniş çerçeveli bir bakış açısına sahip olmasınısağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki saldırılara kadar yapısal bir iç güvenlikoluşumunda istenilen başarıyı yakalayamayan Avrupa Birliği, ortaya koyduğu irade ileçaresiz olmadığını göstermeye çalışmış, bu yönde uluslararası alanda yapılması gerekenmücadeleye örnek olma çabasına girişmiştir.Terörizm, ortak değerlere ulaşma adına aşılması gereken bir sorundur.Küreselleşme özelliğine bürünen terörizmle mücadele de yine ortak anlayış ile başarılıolacaktır. Tek bir ülke içerisinde faaliyet yürütmekle yetinmeyen teröristler, kendianlayışlarına aykırı değerleri olan tüm ülkeleri düşman ilan etmişlerdir. Ortak değerlereulaşabilmek adına ortak hareket etmeyi var oluş amaçlarından biri kabul eden AvrupaBirliği, terörizmle mücadele konusunda da gerek üye ülkeleri arasında koordinasyonunsağlanması, gerekse uluslararası düzende söz sahibi olma arzusuyla yoğun bir çabaiçerisine girmiştir. Bu anlamda kayda değer bir gelişme kaydeden Avrupa Birliği'ndeçabaların gün geçtikçe arttığını görmek memnuniyet verici bir gelişmedir.Avrupa Birliği'nin kuruluşundan bu yana iç güvenlik bağlamında ele aldığıkonuları gözden geçiriyor olmak, günümüzde Avrupa Birliği'nin terörizmle mücadelesininanlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Nitekim terörizm, günümüzde Avrupa Birliği'nin içgüvenliğine şekil veren en kapsamlı suç alanıdır.
Özet (Çeviri)
pek, Hakan, Combating Terrorism of the European Union, Master?s Thesis, Advisor:Assoc. Prof. Mehmet Özcan, 275 p.AbstractTerrorism phenomenon, which has shown its affects at either regional ornational level for over 200 years, has a new aspect in 21st century when peopleexpect presence and security and has been primary issue against whole humanity.Security problem with its new aspect coming up with 9/11 attacks didn?tonly effect nearly whole world also enabled European Union with terrorist attacks,took place inside its own to have a wide perspective. European Union, whichcouldn?t get desired success at a structured internal security organization untilattacks in United States, tried to show European Union is not helpless with its owndetermination and struggled to set an example for combating which should be atinternational platform.Terrorism is an issue to be gotten over to reach common values. Combatingterrorism, which turned out to be global, also will be succeeded with commonsense. Terrorists who didn?t settle for operating in one country announced allstates which had values against their mentality as enemies. European Union,which accepted the fact that to move collectively is essential to reach commonvalues as one of its existing aims, got involved into enormous endeavor with desireof generating coordination between member states and having a say atinternational order. In this respect, it is very satisfying to see the increase ofEuropean Union?s strives which has developed considerably.To revise the discussed subjects in term of internal security sincefoundation of European Union will ease to understand the European Union?sstruggle against terrorism today. Just as terrorism, is the most comprehensivecrime area which shapes internal security of European Union at present.