V ve VI numaralı Maraş Ahkam defterlerinde Maraş'a gönderilen hükümler
Marash Ahkam defterleri numbered five and six centers decisions made for Marash
  1. Tez No: 186122
  2. Yazar: YASİN KOZAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Divan-ı Hümayun, Ahkam Defteri, MaraşSancağı, Haleb, Osmanlı Devleti, Divan-ı Hümayun, Ahkam Defteri, Marash Sanjak, Haleb
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Yasin KOZAK ÖZETÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİV ve VI NUMARALI MARAŞ AHKAM DEFTERLERİNDE MARAŞ'AGÖNDERİLEN HÜKÜMLERYasin KOZAKKSÜSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTARİH ANABİLİM DALIDANIŞMAN: Doç. Dr. Ahmet EYİCİLYIL : 2005 , Sayfa: 168Jüri : Doç. Dr. Ahmet EYİCİLYrd. Doç. Memet YETİŞGİNYrd. Doç. Lütfi ALICIOsmanlı Devleti 600 yıllık süre zarfında tutmuş olduğu kayıtlara büyük önemvermiştir. Bu kayıtların muhafaza edildiği binaya Hazine Evrakı ismi verilmiştir.Osmanlı döneminde bu kayıtlar ne kadar kıymetli ise bugünde çok kıymetli belgelerdir.Hazine Evrakı'nda bulunan Ahkam Defterleri her eyalet için ayrı ayrı tutulmuştur. Budefterler, taşradan merkeze gönderilen arzlara cevap olarak yazılmış olan hükümlerinilgili eyaletlerin defterlerine kaydedilmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu şekilde oluşandefterlerden biri de Maraş Ahkam Defterleri'dir. Maraş Ahkam Defterleri 1742tarihinden itibaren tutulmaya başlanmış ve 1878 yılında son bulmuştur. 1742-1878yılları arasında Maraş'a ait 6 adet Ahkam Defteri bulunmuştur. Bu araştırmadaMaraş'a ait 5 ve 6 Numaralı Maraş Ahkam Defterleri'nde kayıtlı olan ve Maraş'agönderilen hükümler incelenmiştir. Ayrıca Maraş Ahkam Defterleri'nde kayıtlı bulunanve Maraş'a gönderilen hükümlerin telhisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Yasin KOZAK ABSTRACTABSTRACTMA ThesisV ve VI NUMARALI MARAŞ AHKAM DEFTERLERİNDE MARAŞ?AGÖNDERİLEN HÜKÜMLERYasin KOZAKDEPARTMANT OF HISTORYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Ahmet EYİCİLYear : 2005 , Pages: 168Jury: Assoc. Prof. Dr. Ahmet EYİCİLAssist. Prof. Dr. Memet YETİŞGİNAssist. Prof. Dr. Lütfi ALICIThe Ottoman Empire that lasted for 600 years had always valued keepingarchiaval documents in a safe building called ?Hazine Evrakı?. The ottoman Documentsthat kept in the ?Hazine Evrakı? building continue to have their importance forresearchers, historians and states. Among these documents ?Ahkam Defterleri?(AhkamBooks) have their values in provincial matters. Ahkam Defterleri contains center?sdecisions made for the questions sent from provinces. These books contained theanswers made in the center to the questions sent from the provinces. Marash that was aSanjak (districts) during the Ottoman era had some of these books. ?Marash AhkamDefterleri? covers the years from 1742 to 1878. There are six such books. This thesis isabout ?Marash Ahkam Defterleri? numbered five and six Center?s decisions made forMarash in these books have been translated and summarized.