Yerel siyaset: Göksun örneği
Local policy: Goksun model
  1. Tez No: 186140
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇİFTÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Siyaset, G‹ksun, Siyasal Patronaj, Siyasal Katılma, YerelDemokrasi, Local Policy, Goksun, Political Patronage, Political Participating, LocalDemocracy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
KAHRAMANMARAŞ S•T‚• İMAM •NİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİT•S•KAMU Y„NETİMİ ANABİLİM DALI€ZETY•KSEK LİSANS TEZİYEREL SİYASET: G„KSUN „RNEĞİH†seyin ‚İFT‚İOĞLUDANIŞMAN: Do‡. Dr. Haluk ALKANYıl : 2006, Sayfa:121J†ri : Do‡. Dr. Haluk ALKAN: Do‡. Dr. Uğur YILDIRIM: Do‡. Dr. Muhsin KAR‚ağımızda yaşanan gelişmeler mevcut sorunların ‡‹z†lmesi ve geleceğe y‹nelik yapılacakplanlamalarda yerel d†zeyde sosyo-ekonomik analizler yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Sonyıllarda yapılan bilimsel ‡alışmalar ekonomik, sosyal ve k†lt†rel ilerlemenin rasyonel yolusorunları yerel bazda belirleyip yerel bazda ‡‹z†mler †retmekten ge‡tiğini g‹stermektedir. Buanlamda siyaset olgusunun yerel boyutlarının anlaşılması, b‹lgesel kalkınma, vatandaşlıkbilincinin yerleştirilmesi, siyasete katılımın daha demokratik bir bi‡imde sağlanması a‡ısındanb†y†k ‹nem taşımaktadır. Bu ‡alışma, temelde yerel unsurların kendileriyle ilgili karar almas†re‡lerine olan ilgi ve etkilerini ve siyasa yapımı ve uygulamasındaki rol ve etkinliklerini ortayakoymaya ama‡layan bir ‡alışmadır. G‹ksun il‡esi ‹rneğinde gerek siyaset‡i gerek b†rokrat vegerekse sivil yerel unsurların aralarındaki etkileşim ve ilişkiler, teorik ve bir alan araştırması ile‡‹z†mlenmeye ‡alışılmıştır. ‚alışmada ‹ncelikle yerel siyaset olgusu, genel siyaset teorisi‡er‡evesinde ele alınmıştır. İkinci olarak G‹ksun İl‡esinin sosyo ekonomik yapısı ve genelsiyasal g‹r†n†m†ele alınmış, elde edilen teorik ve yerel bulgular ışığında hazırlanan ve İl‡edekiyerel y‹neticiler, yerel siyasal parti ‹rg†t y‹neticileri, b†rokratik kurumların y‹neticileri ile,başlıca sosyo ekonomik grupları temsil eden ‹rg†tlerin y‹neticilerine uygulanan bir anket‡alışması kapsamında yerel siyaset olgusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ S•T‚• İMAMABSTRACTMA ThesisLOCAL POLICY: GOKSUN MODELH€seyin •İFT•İOĞLUSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Haluk ALKANYear : 2006, Pages: 121Jury : Assoc. Prof. Dr. Haluk ALKAN: Assoc. Prof. Dr. Uğur YILDIRIM: Assoc. Prof. Dr. Muhsin KARThe improvements in our century required to do socio economic analysis locally inorder to solve problems and future planning. Scientific studies done recent years showthat rational way of socio economic and culturel advances is to determine problemslocally and solve them locally. In this sense understanding local dimensions of policyfact, local development, improving citizenship consciousness and participating policydemocratically is so important. Basically this study intends processes of makingdecisions of the local politicians about themselves, political structure role and activity inpractice. In the sample of Goksun district interaction and relationships betweenpoliticians, bureaucrats and local civilian politicians tried to be solved theoretically andin a field research. First local policy fact was examined in general policy theory in thisstudy. Secondly socio economic structure of Goksun district and general political viewwas examined. Local policy fact was examined thanks to a public survey applied tolocal administrators, administrators of local political party, administrators ofbureaucratic establishment and finally administrators who represent socio economicgroups.