A.B.D.'de Ermeni diasporasının çalışmaları
The activities of Armenian diasporain U.S.A.
- Tez No: 186191
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History of Turkish Revolution, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ermeni, Birlik, Dernek, Diaspora, Lobi, Komite, Armenian, Union, Association, Diaspora, Lobby, Committee
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Türkiye ve Ermenistan dışındaki Ermeni Diasporasını, her fırsatta Türklere veTürkiye'ye karşı yürüttükleri, dünya barış ve huzurunu bozucu, bilimsel ve tarihigerçeklerle ve prensiplerle bağdaşmayan, tek yanlı, insanlık ve adalet ölçütleriyle çelişen,ardı arkası kesilmeyen düşmanca kampanyalarından dolayı bütün insanlığın ve dünyanınbarışını tehlikeye atmaktadırlar.1800'li yılların başından beri; özellikle Balkan Savaşları (1911-1914) ve I. DünyaSavaşı (1914-1918) yıllar yıllarında, milyonlarca Türk'ün ve diğer OsmanlıMüslümanlarının Balkanlar, Kafkaslar ve Anadolu'da yaşadıkları işkence, zulüm vekatliamları, son iki bölgedekiler genelde Ermenilerin elinden olmak üzere, görmezlikten vebilmezlikten gelerek; siyasi çıkarlar uğruna her çeşit sinsi kampanyaya destek vererek;Türk Ulus'una ve Türk Tarihi'ne karşı önyargılı; bilime, tarihi gerçeklere, hukuka aykırı;toplumların huzurunu, refahını ve uluslararası barış ortamını zedeleyici tutum vedavranışlar sergileyen kişiler, organizasyonlar ve devletler olmuştur.I. Dünya Savaşı sırasında, milyonlarca Türk'ün, Ermeni'nin ve diğer Müslüman veHıristiyan milletlerin; genellikle Osmanlı topraklarını“böl ve yönet”prensibiyle yutmayaçalışan devrin emperyalist güçlerinin Müslüman ve Hıristiyan olarak halkı ikiye ayırarakektikleri kin tohumları sonucunda çıkarılan bir iç savaş nedeniyle; benzer acılaryaşadıkları olayların gerçek yüzünü ortaya çıkarmak ve belgelemek amacıyla, konuylailgili çalışma yapılması ve tüm gerçeklerin bu kişi ve kuruluşların önüne konulmasıgerekmektedir.Çünkü kesinlikle iddia edildiği gibi bir soykırım yapılmamış ve yapılmışsa da buyalnızca Türk ulusuna karşı yapılmış olduğu gerçeğidir. Türklerin çektikleri acılarınErmenilerin çektikleri acılardan daha fazla olduğu kesindir ve I.Dünya Savaşı dönemindeişgalci kuvvetlerce işgal edilen bölgelerde Müslüman halkın çektiği acılardan ayrı olaraksadece Ermenilere özgün olarak ta düşünülemez.Ermeni Diasporasının Türkiye aleyhine yürüttüğü çalışmalar aksine Türkiye'deyaşayan Ermeni vatandaşlarımız ve komşumuz Ermenistan ile olan ilişkilerimize olasızarar vermektedir.
Özet (Çeviri)
The unilateral and endless hostile campaign conducted by the Armenian Diasporain USA, at every opportunity against Turkey and Turks, to the detriment of world peaceand harmony, in contradiction of historical facts, scholarly principles, human values, andlegal criteria are putting risk the world?s and humanity peace.There have been also the individual, organizations and the states that, for theirpolitical interests, aided and abetted all forms of insidious campaigns, prejudicial to theTurkish nation and Turkish history, in contravention of truths and historical facts, bypretending not to have noticed or known about the torture, atrocities, and massacres,victimizing millions of Turks and other Ottoman Muslims since early 1800s, andparticularly during the Balkan Wars of 1911-1914 and the First World War of 1914-1918in the areas of the Balkans, Anatolia, and the Caucasus, primarily at the hands ofArmenians in the latter two regions, thus undermining the peace and welfare of peoples.It must be needed to make some studies, researches to show the realities to thethose individuals organizations and the states who support the so-called genocide claims ofArmenians with scientific transparency, objectivity, and integrity, for the sake ofhumanity, and to document and reveal how, during the First World War, millions ofTurks, Armenians and other Moslem and Christian“millets”(ethnic groups) sufferedsimilar agonies due to the intercommoned war, which was brought about as a result of theseeds of hatred sown by the imperialist forces of the day, under the principle of“divide andrule”designed to grab the Ottoman lands.Because there hadn?t been any so-called genocide which has been done but if, onlywas to the Turkish Nation. Turkish sufferings were more than the Armenians and can notbe viewed as separate from the sufferings experienced by the Muslim inhabitants of theregion which occupied by the Allied Powers during the WW1.The activities of Armenian Diaspora which against Turkey just damage therelations between Turkish-Armenians and our neighbor Armenia possibly to the contraryhelps.