Yeni ilköğretim birinci kademe programlarının uygulamadaki etkililiğinin değerlendirilmesi
An evaluation of the effectiveness of the new primary school curricula in practice
  1. Tez No: 186204
  2. Yazar: İLHAMİ BULUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ GÖMLEKSİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni İlköğretim Programları, Program Değerlendirme, Yapılandırmacılık, Öğrenci Merkezlilik
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 485
Özet
Araştırmanın genel amacı, 2004-2005 Öğretim Yılında İlköğretim BirinciKademe Yeni Programlarının (Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen ve Teknoloji,Sosyal Bilgiler) uygulamadaki etkililiğini belirlemektir. Bunun için 2004-2005 ÖğretimYılında yeni programların uygulandığı İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Van, Hatay,Samsun ve Bolu illerindeki deneme okullarında araştırma yapılmıştır.Araştırmada betimsel tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Güvenirlik vegeçerlilik hesaplamalarından sonra geliştirilen veri toplama araçları, İstanbul, Ankara,İzmir, Kocaeli, Van, Hatay, Samsun ve Bolu illerindeki deneme okullarında görevyapan toplam 982 sınıf öğretmenine uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir;Yeni Türkçe dersi öğretim programında öngörülen kazanımların, kapsamınve eğitim durumunun uygulamada ?çok?, programda öngörülen değerlendirmenin ise?orta? düzeyinde etkili olduğu görülmüştür. Yeni Matematik dersi öğretimprogramında öngörülen kazanımların, kapsamın ve eğitim durumunun uygulamada?çok?, programda öngörülen değerlendirmenin ise ?orta? düzeyinde etkili olduğugörülmüştür. Yeni Hayat Bilgisi dersi öğretim programında öngörülen kazanımların,kapsamın, eğitim durumunun ve değerlendirmenin uygulamada ?çok? düzeyinde etkiliolduğu görülmüştür. Yeni Fen ve Teknoloji dersi öğretim programında öngörülenkazanımların, kapsamın, eğitim durumunun ve değerlendirmenin uygulamada ?çok?düzeyinde etkili olduğu görülmüştür. Yeni Sosyal Bilgiler dersi öğretim programındaöngörülen kazanımların, kapsamın, eğitim durumunun ve değerlendirmenin uygulamada?çok? düzeyinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
XABSTRACTAn Evaluation of the Effectiveness of the New Primary School Curricula inPracticeİlhami BULUTFırat UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Educational SciencesFebruary-2006, Page:XL+445The main aim of this study is to determine the effectiveness of the New PrimaryEducation Curricula (Turkish Language, Mathematics, Teaching Life, Science andTechnology and Social Studies) in practice conducted in 2004-2005 academic year. Theresearch was conducted in pilot schools İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Van, Hatay,Samsun and Bolu cities where the New Primary Education Curricula were piloted in2004-2005 academic year.This is a descriptive study. Different data collection tools were developed foreach curriculum in order to asses the effectiveness of the curricula. Data collection toolsthat were developed by taking into consideration the curriculum evaluation model,consisting of items as aims, contents, instructional processes and measurement andevaluation, were administered to 124 teachers in five pilot schools in Diyarbakır citycenter for reliability and validity analyses. After reliability and validity analyses, thedata collection tools were administered to 982 primary school teachers working in pilotschools in İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Van, Hatay, Samsun and Bolu cities. Thefindings of the study can be summarized as follows;