Muhammed Hulüsi' nin Divançesi (Metin İnceleme Sözlük)
The divance of Muhammed Hulusi (Written Part-Study-Dictionary)
  1. Tez No: 186278
  2. Yazar: NERGÜL KÜÇÜKARIKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUZAN TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Divançe, Türkiye Türkçesi, Şair, 18.YY, Sufism, Turkish Language, Poet, 18th. Century, Transcript
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tasavvuf cereyanından etkilenip, bu duyuş ve düşünüşü eserlerinde işleyen birçok şair ve yazarımızdan biri de Muhammed Hulusi'dir. Hulusi'nin divānçesi 18.yy'ın tasavvuf anlayışına ve yaşantısına ışık tutan eserlerden biri olması sebebiyle önemlidir. Hacim olarak küçük olan bu eser uzmanların dikkatini çekmemiştir.Bu tezi hazırlamaktaki amacımız edebiyatımıza,dilimize,kültürümüze katkı sağlamak amacıyla yazılan bu eseri gün ışığına çıkarmak ve Türkiye Türkçesi araştırmalarına elimizden geldiğince katkıda bulunmaktır. Tezimizi hazırlarken eserin orijinalini görme imkanımız olmadığı için, divānçenin Sermet Çifter Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi'nden aldığımız sayfalar halinde CD'ye kaydedilmiş fotoğraflarından yararlandık. Bu çalışma; giriş, metin, dil notları ve sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şairimizin yaşadığı 18.yy.'ın tarihsel olayları sosyal yapısı edebiyat ve dil alanındaki gelişmeler özetlendikten sonra Muhammed Hulusi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildi. Metin bölümünde şairimizin Sermet Çifter Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi'nde bulunan 1784 istinsah tarihli yazma nüshası transkribe edildi.İncelediğimiz bu eserde 85 adet gazel bulunuyor.Eserde aruz ölçüsü ustalıkla kullanılmamış.Aruz hatalarına şiirlerin tamamında rastlamak mümkündür.Divançede oldukça sade bir dil kullanılmış.Tasavvufa ait terimlere,kelimelere ve tamlmalara yer verilmiştir. Dil notları bölümünde metne özgü nitelikler üzerinde duruldu. Sözlük bölümünde kelimeler anlamlarıyla birlikte verildi.Bu çalışmanın konuya ilgi duyan uzman, araştırmacı ve okurlara yararlı olabilmesini, üzerinde yapılacak değerlendirme ve eleştirilerin Türkiye Türkçesi araştırmalarına katkı sağlamasını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Muhammed Hulusi, who was in fluenced from sufism and used this mentality in his works, is one of our authors and poet. His divançe is very important as it one of the works which showed the way to sufism – way of living and sufism-understanding of 18th century . This work which has a small size hasn't attracted the attention of the experts.Our aim to prepare this thesis is to reveal this work which was written for assisting our literature language and culture and to assist the researches which have been done for our language Turkish. While preparing this thesis we didn't have the opportunity the work's recorded photos as pages on CD which we got from Sermet Çifter Researching Library. This study is formed as introduction,text language notes and dictionary parts. In introduction part firstly the historical events which our poet lived social conditions , and the developments in literature and language of 18th century are summarized, then the informatuen abaout Muhammed Hulusi life and his Works is given . In the text parts our poet's written copy which has the date of 1784 and which is in Sermet Çifter Researching Library is transcripted. There are 85 poems in this work .It is possible to seethe mistakes of in most parts of the poems. The language of divançe is very simple .The terms words and explanations of sufism are used in divançe In the language notes part the characteristics of the tex are sutudied. In the dictionary part the words are given with their meanings. I hope that this study will be beneficial for experts researchers and readers who are interested in this subject and I hope the reviews and evaluations abaut this study will be useful for Turkey's Turkish