Ugaritic seal metamorphoses as a reflection of the Hittite administration and the egyptain influence in the late Bronze age in western Syria
Batı Suriye'de Geç Tunç çağındaki Hitit yönetimi ve Mısır etkisinin yansımasında Ugarit Mühür başkalaşımları
- Tez No: 186332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARİE HENRİETTE GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Seal Impression, Ring Seal, Stamp Seal, Cylinder Seal, Clay Tablet, Iconography, Cuneiform Script, Hieroglyphic Script, Mühür Baskisi, Halka Mühür, Baski Mühür, Silindir Mühür, Kil Tablet, Ikonografi, Çivi Yazısı, Hiyeroglif Yazısı
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
This study explores the ways in which Hittite political control of Northern Syria in the LBA influenced and modified Ugaritic glyptic and methods of sealing documents. It analyzes the ring, stamp and cylinder seal impressions and seals found at Ugarit and compares them with parallels or similar finds from Hattusa, Emar and other sites within the Hittite realm. It argues that the differences in seal types and sealing practices resulted in the development of a new shape of ring seal. This new type served Hittite officials involved in administration of Syrian domains as well as the vassal kings and their personnel who concurrently used seals of different types as appropriate to their bureaucratic needs. In some cases, nonetheless, the utilization of various seal types by a single individual reflects subsequent periods in this person's life and career. The thesis discusses also changes in iconography stimulated by Ugarit's submission to the Hittite king. It focuses on identification and explanation of the presence of Anatolian and Egyptian elements in the Ugaritic and Hittite seal iv designs in relation to the vassal state administration and international political situation.
Özet (Çeviri)
Çalışma, hangi yollarla Geç Tunç Çağı`nda Kuzey Suriye`deki Hitit politik kontrolün Ugarit gliptiği ve mühürlenmiş dökümanların metodlarını etkilediği ve değiştirdiğini araştırır. Bu çalışma, başlıca Ugarit`te bulunan yüzük, damga ve silindirik mühür damgalarını analiz eder ve bunları Hattuşa, Emar ve Hitit Krallığı içindeki diğer yerleşmelerdeki benzer buluntular ve parelelleriyle karşılaştırır. Yüzük mühürün yeni bir şeklinin gelişimiyle sonuçlanan mühürleme alışkanlıkları ve mühür tiplerindeki farklılıkları tartışır. Bu farklılıklar ayrıca Hitit memurlarının Suriye topraklarının yönetimine karışmasına ve buna ilaveten derebeyi kralları ve onların adamlarının aynı zamanda farklı tiplerde mühürleri kullanmalarına sebep oldu. Bazı durumlarda bir bireyin çeşitli mühür tiplerini kullanılması bu insanın hayatı ve kariyerinde daha sonraki dönemlere yansır. Tez ayrıca Ugarit`in Hitit krallarına boyun eğmesiyle oluşan ikonografideki değişiklikleri tartışır. Ugarit ve Hitit mühür dizaynlarında vi Anadolu ve Mısır elementlerinin varlığının, derebeyi yönetimleri ve uluslararası politik durumla bağlantı kurarak, belirlenmesi ve açıklanmasına odaklanır.