Kur'an'da Haşr kavramı
The concept of day of resurrection in the Qur'an
- Tez No: 186408
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Haşr, tekrar dirilme, kıyamet, cismani haşr, Day of resurrection, judgement day, a rising from the dead, paradise
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Haşr sözlükte, toplanmak, bir araya toplamak, yurdundan çıkarmak gibimanalara gelir. Istılahta ise, kıyamet günü insanların tekrar diriltilip mahşermeydanında toplanması anlamında kullanılır. Kur'ân-ı Kerim'de yer yer ?ba's? ile?haşr? aynı anlamda kullanılmıştır. Haşri bu bağlamda ele aldığımızda kapsamıdaha da genişlemektedir. Haşr kelimesi türevleriyle beraber Kur'ân-ı Kerim'de 43âyet-i kerimede geçmektedir. Aynı zamanda Kur'ân-ı Kerim'de Haşr ismindemüstakil bir sure de vardır. Fakat bu surede haşr, ıstılahi anlamının dışında,Yahudileri yurtlarından çıkarmak manasında kullanılmıştır.Kur'ân-ı Kerim'de haşr ile alakalı olarak birçok kelime geçer. Neşr, ba's,kıyamet, âhiret, cennet, cehennem bunlardan bazılarıdır. Genel olarak baktığımızdabu kelimelerin hepsi bir bütünün parçaları gibi olup birbirinden ayrı düşünülemez.İslam alimleri arasında haşrin cismani mi? ruhani mi? olacağı meselesi çokfazla tartışmaya konu olmuştur. Her iki görüşü ayrı ayrı savunanlar olmaklabirlikte, Ehl-i Sünnet inancına göre haşr hem cismen hem ruhen olacaktır.
Özet (Çeviri)
Day of resurrection is in dictionary it means; to be collected, to collect,banishment. İn terminological is a rising from the dead of people in judgement dayand to be collected in last judgement area. Day of resurrection and a rising from thedead are used sometimes in the Holy Quran. Day of resurrection word is in theQuran 43 verse of Quran and there is a sura of the Quran which was named ?Day ofresurrection?. But in this sura of the Quran, day of resurrection has anothermeaning: banishment.There are a lot of words in the Holy Quran which were connected with day ofresurrection. Some of theese are ;God?s raising the dead, a rising from the dead, lastjudgement, the next world, the bridge sirat from this world to paradise, paradise,hell. All ofthem are concepts which were connected the next world.Between the Islamic grieving there are a lot of arguement about whether dayof resurrection with body or spirit. One of them says it will be with body, one ofthem says it will be with spirit, and one of them says it will be together body andspirit. Ehl-i Sunnah grieving believe that it will be together body and spirit.