Develi' deki Türk eserleri
Turkish monuments in Develi
  1. Tez No: 186464
  2. Yazar: SULTAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA DENKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Develi, Cami, Hamam, Çeşme, Türbe, Develi, Mosque, Turkish Bath, Fountain, Tomb
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Bu çalışmada Kayseri ili, Develi ilçe merkezinde bulunan Türk devri eserleri konuolarak seçilmiştir. Develi'de günümüze ulaşmış bir adet kale, ön dört adet cami, üç adettürbe, bir adet hamam, beş adet çeşme, bir adet sarnıç, üç adet kamu yapısı tespitedilmiştir.Çalışma beş bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde konuyla ilgili kaynaklar ve daha önce yapılmış çalışmalar tanıtılmıştır.Bölgenin tarihi, coğrafyası, Develi adının menşei ve şehrin fiziksel gelişimi hakkındabilgiler verilmiştir.kinci bölümde katalog yer almaktadır. Develi şehir merkezinde tespit edilen anıtlartezin katalog bölümünde detaylı bir şekilde tanıtılmışlardır. Anıtlar kendi içerlerindeplanlarına göre gruplandırılmışlardır. Yapıların tanıtımı plan, çizim ve fotoğraflarladesteklenmiştir. Anıtların tarihlendirilmesinde öncelikli olarak yapılar üzerinde bulunankitabeler kullanılmıştır. Kitabe bulunmayan yapılar ulaşılan arşiv belgelerine veiçerdikleri mimari özelliklerin bölgedeki ve civar illerdeki tarihleri bilenen benzerörneklere bakılarak tarihlendirilmişlerdir.Üçüncü bölümde Develi ilçe merkezinde günümüze ulaşamayan yapılar belli bir plançerçevesinde ele alınmıştır. Mevcut kaynaklardan elde edilen bilgilere bağlı kalınarakyeri ve özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Dördüncü bölüm değerlendirmedir. Değerlendirme bölümünde de bu anıtların plan,mimari, süsleme, malzeme, teknik açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Kayseriilinde ve Anadolu'nun diğer illerinde bulunan çağdaş yapılarla karşılaştırılmışlardır.Beşinci bölüm, sonuç bölümüdür. Bu bölümde ana hatları ile Develi ilçesinde bulunaneserlerin Türk Sanatı içerisindeki yeri ve önemi üzerinde durulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main topic of this study is the Turkish works in Develi, which is a district ofKayseri. Within the framework of the research, a castle, a sarnıc, three governmentalbuildings, three tombs, five fountains, and fourteen mosques, all of which are the worksthat can come to the present, have been determined in Develi.The study consists of five chapters.In the beginning chapter, the sources related to the topic, and the previous samplestudies on Develi have been introduced. Some information about the history,geography, physical development of Develi and the origin of the name `Develi? hasbeen provided in the chapter.The catalogue is given in the second chapter. The monuments which have been foundout in the city centre of Develi have been introduced elaborately throughout thischapter. These monuments are grouped in their own categories according to their plans.The introduction of the monuments is strengthened with plans, drawings andphotographs. In order to date the monuments, the inscriptions drawn on them have beenprimarily taken into consideration. The buildings without any inscription have beendated according to the archival documents that could be reached, and by beingcompared as architecturally with the similar samples whose dates of building are knownin the region or in the other cities around.In the third chapter, the buildings that cannot come to the present in Develi have beendiscussed according to a certain plan. Based on the information obtained from availablesources, the places and characteristics of these monuments have been explained.The fourth chapter is an evaluation. In this chapter, these monuments are evaluated interms of their architectural, technical, equipmental, adorning and planningcharacteristics. They have been compared with the contemporary buildings both inKayseri and in the other Anatolian cities.The fifth chapter is the final chapter. The chapter simply centres on the importance ofthe works in Develi to Turkish Art.