Geleneksel Divriği evlerinde ahşap süslemeli tavanlar
The adorned wooden ceilings of the traditional houses of Divriği
  1. Tez No: 186474
  2. Yazar: SELMA ÜNLÜDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA DENKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Evler, Tavan, Süsleme, Ahşap, Sivas, Houses, Ceiling, Decoration, Wood
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 650
Özet
Geleneksel Divriği evlerinde bulunan bezemeli ahşap tavanlar konu olarakseçilmiştir. Geleneksel Divriği evlerinde bulunan bezemeli ahşap tavanlarla ilgilidaha önce detaylı ve bilimsel bir çalışma yapılmamıştır.Çalışmanın amacı, Divriği'deki bu sanatın incelemek, gün geçtikçe harap olan buahşap tavanları katolog halinde belgelemek ve Anadolu Türk Sanatı içindeki yerinive önemini ortaya koymaktır.Bu tez beş ana bölüm altında oluşturulmuştur. Birinci bölümde tezin hedefi veönemine ilişkin kısa bir bilgi verildikten sonra geleneksel Türk evinin çeşitliboyutları ile geleneksel Türk evinde tavanın yeri ve önemi ortaya konulmuştur.Bundan sonra ise ikinci bölümde Divriği'nin tarihsel ve şehirsel gelişiminedeğinilmiştir.Tezin üçüncü bölümünde 45 tavan örneği tanımlanmıştır. Örneklerin çizimleriyapılmış ve tavanların yüzeyindeki bezeme motiflerinin detaylı tanımları yapılmıştır.Değerlendirme ise dördüncü bölümde yapılmıştır. Bu 45 tavan örneğigruplandırılmış ve malzemesine, tekniğine, kompozisyonuna ve bezeme motiflerinegöre incelenmiştir.Son bölüm olan beşinci bölümde de geleneksel Divriği evlerindeki bezemeli ahşaptavanların Anadolunun başka bölgelerindeki örneklerden farklı olduğu anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The adorned wooden ceilings of the traditional houses of Divriği are chosen as thetopic of this study. On these adorned wooden ceilings of the traditional houses ofDivriği no detailed adn scientific study has been made before.Purpose of this study is to examine of this art in Divriği and make catalogues of thewooden ceilings which is being ruined as the time pass; to expose their place andimportance in Anatolian Turkish Art.This thesis is arranged in five main parts. In the first part, after giving briefinformation on the aim and the importance of the thesis, illustrates variousdimensions of the traditional Turkish house and the importance and the place of theceiling in the traditional Turkish house. After that in second part the historical andurban development of Divriği were examined.In the third part of the thesis, 45 examples of the wooden ceilings are described.Drawing of these examples were made and detailed descriptions of the adornmentmotifs on the surface of ceilings were made.The evaluation is made in the fourth part. These 45 wooden ceiling were also put into groups and examined according to their materials, techniques, compositions andadornment motifs.The fifth part is the last part where the differences of the adorned wooden ceilings ofthe traditional houses of Divriği from examples in other regions of Anatolian areexplained.