İbadet vakitleri hakkındaki hadisler ve tahlili
The prophetic tradition on the times of worshipping and their analysis
- Tez No: 186480
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HABİL NAZLIGÜL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: badetVakitHadis, WorshippingTime(s)Hadith (tradition)
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 207
Özet
badetler dinlerin temelini oluşturur. badet ve ibadete benzer ritüelleri olmayandin yoktur. slam dininin temel öğretilerinden birini de ibadetler oluşturmaktadır.Bu ibadetler genellikle zamanla kayıtlı olarak belirlermiş, belirli zamanlariçerisinde yerine getirilmeleri istenmiş, bu şarta uyulamayan ibadetler makbulgörülmemiştir. badetlerin geçerli olabilmesi için bu vakitlerin iyice tespit edilipöğrenilmesi gereklidir. Hz.Peygamber'den gelen rivayetlerde bu husus açıkçavurgulanmış ve ibadet vakitleri bir çok rivayette anlatılmaya ve bildirilmeyeçalışılmıştır. badetlerinin düzgün ve gereği gibi yerine getirmek isteyeninananların rivayetleri incelemeleri ve bu vakitleri öğrenmeleri gerekir.Tezimizin konusu, namaz, oruç, hac, zekat, ve diğer farz, vacip, müstehabtüründen ibadetlerin vakitleri konusundaki hadislerdir. Bu ibadetlerin vakitlerinihadislerle tespit etmeye çalıştık.slam dini evrensel bir din olduğundan ibadetlerin her yerde uygulanmasıgerekmektedir. Bu ibadetlerin genellikle belirli zaman içerisinde yerine getirmeleriistenmiş, bu şarta uygun yapılmayan ibadetler kabul görülmemiştir.badet vakitler konusundaki rivayetleri ve bu rivayetlerin kaynaklarının ve sıhhatdurumunu bir bütün halinde ele alarak değerlendiren çalışma veyabulunmamaktadır. Bu alanda bir çalışma yaparak rivayetleri bir arayagetirmenin, sıhhatleri bakımından kategorize etmenin ve metinlerini birbiriylemukayesenin önemli olduğunu düşünmekteyiz.Tezimiz iki bölümden ibarettir. Birinci bölümde farz ve vacip olan ibadetlerinvakitlerini hadislere göre belirlemeye çalıştık. Nafile ibadetlerinin vakitlerinihadislere göre çalışmamızın ikinci bölümde belirlemeye çalıştık.Biz bu çalışmamızda doğrudan hadislerden hareketle ibadet vakitleri hakkındakiverileri tespit ettik. Tespitlerimizden hareketle ibadet vakitleri konularındakitartışmaları Kütüb-i Site ile sınırlı tutarak incelemeye ve kendimizce bir sonucavarmaya çalıştık. Tez bir sonuç bölümü ve bibliyografya ile sona erer.
Özet (Çeviri)
The theme thesis is entitled ?The Prophetic Tradition on the times of worshippingand their analysis.?The worships are formed the foundation of religions. There is no religions whichare involved worhship and rituals that look like deeds. The one of fundemantalteachings of slam is worships. These worship are usually restricted with in acertain time, and ordered to perform in a certain time, and also stated not toaccept those that are not involved these conditions. Thus it is necessary to learncarefully these time in order to perform these worships correctly. These conditionsare narrated by Prophet Muhammad clearly and stated worships? times. Thosewho wants to perform the worship correctly should learn these narrations andthese times.In this study we tried to determine times of various ritual worships such asprayers, fasting, pilgrimage through examining related prophetic traditions(Ahadith)There is no these issues and comprehensive work wich studies the prophetictradition and their authenticity regardin study fills the gap in this area bycollecting all the relevant traditions, categorizing them according to theirauthenticities and finally comparing them.The thesis consists of an introduction, two main chapters and a conclusion. In thefirst chapter we tried to determine the times of obligatory worshippings (i.e fardand wâjib).In the second chapter we tried to find out the times of supererogatory (nâfilah)worshippings.In this study we tried to determine the times of worshippings directly from thetraditions. We limited the arguments on the subject to the six authentic hadithcollections and reached a conclusion . The thesis ends with a bibliography.