Klasik fıkıh doktrininde kadınların ceza konularındaki şahitliği
The testimony of women in criminal cases in classical figh doctrine
- Tez No: 186481
- Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Şahitlik, Kadınların Şahitliği, Klasik, Fıkıh, Ceza, testimony, women?s testimony, classical, fiqh, criminal
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Klasik Fıkıh Doktrininde Kadınların Ceza Konularındaki ŞahitliğiTezin konusu, klasik olarak tabir edilen ve slam'ın gelişinden sonraki ilk birkaç asrıiçeren dönemde kadınların ceza konularındaki şahitlikleri hakkında ortaya konulanhükümlerin belirlenmesi, bu hükümlere varmaya etken olan durumlar ve bunlarıngünümüze yansıması hakkındadır.Böyle bir çalışmanın yapılış amacı, üzerinde birçok tartışmanın yapıldığı, kadınlarınsosyal statüsünün şahitlik bağlamında ilk dönemden başlayarak ne tür münazaralarlaişlendiği konusunu araştırıp, klasik ve modern dönemin görüş birliği ve farklılığıiçinde olduğu hususları açıklığa kavuşturmaktır.Tez üç ana bölümden müteşekkildir. Birinci bölüm, kavram ve müessese olarakşahitliği ve genel olarak kadınların şahitliğini muhtevidir. kinci bölümde, klasikfıkıh doktrinine göre suçlara mukabil verilen cezaların taksimi ve kadınların busuçların ispatındaki şahitlikleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, modernçağ olarak nitelendirilen asrımızdaki bilim adamlarının, kadınların cezakonularındaki şahitlikleri hakkında klasik fıkıh doktrinlerinde serdedilen görüşlereyaklaşımları işlenmiştir.Tez çalışması süresince elde ettiğimiz bulgular neticesinde ortaya çıkan sonuç;klasik dönemde varılan hükümlerin, Kur'an ve Hadislerde bu konuda kesin vebelirleyici ifadelerin bulunmaması nedeniyle, o zamanın hayat şatları da esas alınıp,anılan teşri kaynaklarında konu hakkındaki ifadeler yorumlanarak belirlendiği veçağımız âlimlerinin çoğunluğuna göre bu hükümlerin günümüzde işlerlik bulmasınınmümkün olmadığı şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The Testimony of Women in Criminal Cases in Classical Fiqh DoctrineThe subject matter of this thesis is the determination of judgments about thetestimony of women in criminal cases, the circumstances that surround thedetermination of these judgments, and a reflection of these judgments in our age;these judgments were made during the time period known as the classical,comprising the first few centuries after the rise of Islam.The purpose of this study is to investigate the discussions of women?s socialstatus in classical fiqh doctrine, regarding the testimony of women in criminal cases,containing a great deal of argument, and to show where the thought of the classicalage and modern age agree or disagree.The thesis consists of three main chapters. The first chapter discusses the ideaand concern of testimony and women?s testimonies, in particular. The secondchapter focuses on the division of punishments in response to the crime, andwomen?s testimonies in proving these crimes, according to classical fiqh doctrine.The third chapter focuses on the modern scholar?s approach to the classical fiqhdoctrines related to women?s testimonies in criminal cases.The conclusion that has been drawn from the knowledge gained in this studyis that, because of the absence of certain and determining expressions in Qur?an andHadith on the subject matter, judgments that were handed down during the classicalperiod were determined by interpreting the aforesaid sources based on the lifeconditions of that period. According to most of the contemporary scholars, theapplication of these judgments to our modern lives is impossible.