Kadınları girişimci olmaya yönelten nedenler ve giresun örneği
The reasons forceıng women to become an entrepreneur and giresun sample
  1. Tez No: 186642
  2. Yazar: BAHAR DOĞRAMACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci, Kadın Girişimciliği, Giresun'da KadınGirişimciliği, Türkiye'de Kadın Girişimciliği.vi, Entrepreneurship, Entrepreneur, Women Entrepreneur, WomenEntrepreneur in Giresun, Women Entrepreneur in Turkeyvii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı:Kadınları Girişimci Olmaya Yönelten Nedenler Ve Giresun ÖrneğiTezin Yazarı: Bahar Doğramacı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fatma F DANKabul Tarihi: 28/06/2006 Sayfa Sayısı: vii (ön kısım) + 59 (tez) + 2 (ek)Anabilim dalı: Çalışma Ekonomisi Ve Bilim dalı: nsan Kaynakları YönetimiEndüstri lişkileriGirişimci kadın; ev dışı bir mekanda, kendi adına kurduğu bir veya birkaç işyeriolan, bu işyerinde işin sahibi olma sıfatıyla ortaklık kuran ve-veya tek başına ya daistihdam ettiği kişilerle çalışan, herhangi bir mal veya servisin üretimini, dağıtımını,pazarlamasını ya da satışını yapan, yaptıran, işle ilgili her türlü riski üstlenen, eldeettiği kazancın yatırım ve kullanım hakkına sahip olan kadındır. Dünya genelinde veTürkiye'de kadın girişimciliği önemli bir istihdam alanıdır. Ancak; Türkiyenüfusunun önemli bir girişimci potansiyeli olan kadınlar girişimci olarakdeğerlendirilememektedir.Bir sivil toplum kuruluşu olan KAG DER'in verilerine göre Türkiye, tüm OECD veAvrupa ülkeleri arasında kadın girişimci oranının en düşük olduğu ülkekonumundadır. Hem işverenleri hem de kendi hesabına çalışanları girişimci olarakdüşünürsek, Türkiye'de erkek girişimciler, kadın girişimcilerin 7 katıdır. Buna birde kadınların, ailelerinin ya da yakın çevrelerinin erkek üyeleri için paravan olarakkullanılması eklenirse, kadın girişimci sayısı daha az olacaktır. Bu da; kadınlarıngirişimci olma yolunda cinsiyetlerinden kaynaklanan engellerle karşılaştıklarınıortaya koymaktadır. Girişimciliğin genel zorlukları kadınlar için daha yoğunyaşanmaktadır.Çalışmada, girişimcilik ve kadın girişimciliği konusunda genel çerçeve çizildiktensonra Giresun merkez ilde faaliyet gösteren kadın girişimciler üzerinde durulacaktır.Mülakat yöntemi kullanılarak yapılan bu araştırmada 35 kadın girişimci yeralmıştır.Araştırmanın neticesinde; bazı işyerlerinin kadın üzerinde kayıtlı olmasına rağmen,işi yönetenin başka biri olduğu, kayıt üzerindeki kişi ile işleten kişi arasında yakınakrabalık ilişkisinin örneğin, abi-kardeş, anne-kız, amca-yeğen, karı-koca ilişkisininolduğu tespit edilmiştir. Kadın girişimcilerin çoğunluğunun ekonomik nedenlerdendolayı girişimci oldukları, girişimcilik faaliyetleriyle ilgili informel yardım aldıklarıve çoğunun eğitiminin lise seviyesinde olduğu belirlenmiştir. Kadın girişimcilerinevli ve çocuklu olması, genel olarak kadınları etkilememektedir. Aynı zamandakadın girişimcilerin çoğu orta yaş dilimindedir. Girişimciliğin doğuştan gelen biryetenek olduğu düşüncesine araştırmaya katılan kadınların büyük çoğunluğuinanmamaktadır. şle ilgili karşılaşılan problemin ne olduğu sorusuna çoğunluk;halkın alım gücünün düşük olması yanıtını vermiş ve Giresun halkının önemli birgeçim kaynağı olan fındığın, piyasada yaşadığı olumsuzluklardan şehirdeki tümesnaflar gibi kadın girişimcilerin de etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institue of Social Sciences Summary of Master?s ThesisTitle of the Thesis: ?The Reasons Forceing Women To Become An Entrepreneur And GiresunSampleAuthor: Bahar Doğramacı Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatma F DANDate:28/06/2006 Nu. of pages: vii (pre text) + 59 (main body) + 2 (appendices)Department: Labour Economics Subfield: Human Source Management And Industrial RelationsThe entrepreneur women who has one or more office founded outside the house bythe women, who works or makes partnership with others, produces, sells a good orservice, takes all the risk about the job and has the right of using or investing themoney that she earned.Woman entrepreneur is an important employment area in turkey and world. But,women who who are the most important potential entrepreneur of Turkeypopulation is not evaluated as an entrepreneur.According to KAG DER that is an civilian sociaety organization, the ratio ofwomen entrepreneur of Turkey is low between OECD and europen cauntries. If wethink both employer and who works for herself as an entrepreneur, in Turkey menentrepreneur will be more less when the women who is used dishonestly for theirfamily and sincere relativies. Women encounter with handicap that stems from theirsex in the way of being an entrepreneur.In this study, after the general frame is drawn about entrepreneur and womenentrepreneur, it is emphasized on the women entrepreneur who enterprise in thecentrel Giresun. 35 women entrepreneur was used in this interview.The result of the survey showed that although the some offices registered on thewomen the manager is another person like sister-brother, mother-daughter, uncle-cousin, wife-husband. Most of the women was become entrepreneur because of theeconomic reasons and get informal help about entrepreneurship and most of themgraduated from high scholl. Generally, the child and being married do not effect thewomen entrepreneurs. Meanwhile the women entrepreneurs are at mit ages.Majority sad that the purchase power of people is low and the hazelnut that is theliving sourece of Giresun people having negativeness in the market effects womenentrepreneur as the other tradesmen.