Kırsal alanda kadın girişimciliği: Batı Akdeniz bölgesinde TKDK'dan hibe alan kadınlar üzerinde bir araştırma
Women's entrepreneurship in rural areas: A study on women receive a grant from 'TKDK' in western mediterranean region of Turkey
  1. Tez No: 560072
  2. Yazar: ZELİHA MERVE ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEDRET ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Alan, Kadın, Girişimcilik, Rural area, Women, Entrepreneurship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kırsal alanlarda aile içerisinde aktif olarak çalışan ancak emeğinin karşılığını al(a)mayan, çalışması resmi kayıtlara yansımayan kadınların kendi işini kurmaları ve iş sahibi olmaları çok önemlidir. Buna rağmen kırsal alanlarda birçok kadın; yeterli sermaye, arazi, tecrübe vs. sahip olduğu halde kendi işini kurmayı düşünmemektedir. Son yıllarda bazı kamu kurumları ya da çeşitli kuruluşlar bu konuya ilgisiz kalmamış AB'ye uyumun da bir gereği olarak kadın girişimciliğine çeşitli şekillerde desteklerde bulunmaya başlamışlardır. Bu kuruluşlardan biri olan TKDK; kırsal alanlarda yaşayan kişilere hibeler vererek onları yatırım yapmaya ve girişimciliğe özendirmeye çalışmaktadır. Özellikle kadınlara hibe alım sürecinde pozitif ayrımcılık uygulayarak daha fazla kadının hibe almasına ve kendi işini kurmasına yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın da temel amacı; TKDK'dan hibe alarak kırsal alanda girişimciliğe yönelen kadınların yapmakta oldukları faaliyetlerin, öncelikle kadının kendisine ve ailesine daha sonra ise bulunduğu yöreye ve kırsal kalkınmaya etkisinin incelenmesidir. Ayrıca; kırsal alanlarda kadını girişimci olmaya yönelten nedenler, hibe alma sürecinde karşılaştığı zorluklar, faaliyet alanları, ilgili bulunduğu iş alanıyla ilgili resmi kuruluşlardan beklentileri, gerçekleştirilen girişimin maddi kaynağı ve girişimci bir kadın olmanın aile içerisinde kadınlık rollerine etkisi gibi konular da çalışmanın diğer amaçları arasındadır. Çalışmada nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Hibe alan kadınlarla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerde veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucu elde edilen verilerin analizinde ise betimsel ve sistematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; TKDK'dan hibe alan kadınların; kurmuş oldukları işletmeleri ile kişisel imaj ve özgüvenlerinin olumlu yönde geliştiği, maddi imkânlarını arttırdığı, kırsal alanlara ekonomik, sosyal ve istihdam imkânları gibi daha birçok yönden katkıda bulundukları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is very vital for women, who work actively in the family life but who are unable to receive the money for their labor and whose work is not reflected in the official records, set up their own businesses and have job. Even though many women have adequate capital, land, experience in rural areas, they do not think about setting up their own business. In recent years, some public institutions or various organizations have not been unconcerned to this issue and have started to support women entrepreneurship in various ways as a requirement of EU harmonization. TKDK which is one of these organizations are trying to encourage them to invest and to entrepreneurship by giving grants to people living in rural areas. It also helps women to receive grants and establish their own business by applying positive discrimination to women during the grant process. The main purpose of this study is to investigate the effects of the activities of the women who are turning to entrepreneurship in rural area by taking donations from TKDK and the effects of the activities of women on her own and her family, then the region and rural development. Also; the other reasons for working on issues such as the reasons that lead women to become entrepreneurs in rural areas, the difficulties they face in the process of granting, the fields of activity, the expectations of the government agencies in the field of work, the material source of the initiative and the role of an entrepreneurial woman in the family between. In in-depth interviews with qualitative research techniques, data were obtained by semi-structured interview form. Descriptive and systematic analysis system was used in the analysis of the data obtained as a result of the interviews. According to the findings; it has been observed that these women, who are entrepreneurs, develop their personal image and self-confidence in a positive way, increase their financial means and also contribute to rural areas in many ways such as economic, social and employment opportunities through their establishments.