Soğuk savaş sonrası yeni diplomasi anlayışı
The new dıplomacy mentalıty after the cold war
  1. Tez No: 186646
  2. Yazar: KEMAL ESERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş Sonrası Dönem, A.B.D, Uluslararası Diplomasi, The Period After The Cold War, U.S.A, International Diplomacy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans TeziÖzetiTezin Başlığı: Soğuk Savaş sonrası Yeni Diplomasi AnlayışıTezin Yazarı: Kemal Esercan Danışman: Doç. Dr. Emin GürsesKabul Tarihi: 2 Haziran 2006 Sayfa Sayısı: V (ön kısım) + 97 (tez)Anabilimdalı: Uluslararası İlişkiler Bilimdalı: Uluslararası İlişkilerSoğuk savaş sonrası dönemde, diplomasi anlayışı, birçok bakımdan yeni sorunlar ve kavramlarla yüz yüzegelmiştir. SSCB'nin yıkılmasıyla, öncelikli olarak dünyanın daha barışçıl bir sürece girildiği iddia edilsede, bölgesel çatışmalar ve terör bu iyimserliğin çabuk yok olmasına yol açmıştır. ABD'nin tek hegemongüç olarak yükseldiği bu süreçte, hâkim görüş dünyada uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletlersisteminin güç kaybettiği şeklindedir. Özellikle 11 Eylül terörist saldırıları sonrasında, ABD'nin askerimüdahaleleri, uluslararası bölgesel güçlerin muhalefetine rağmen gerçekleşmiş, bu durum yeni birdiplomasi anlayışının gelişmesine yol açmıştır. Bu nedenle günümüzde, soğuk savaşta etkin olandiplomatik kavramlar belirleyiciliğini yitirmiş, uluslararası ilişkilerde küreselleşme, insani müdahale veönleyici savunma gibi kavramlar tartışılmaya başlamıştır.Belirtmemiz gerek bir nokta da, yeni dönemde güç merkezinin Avrasya'ya kaydığı ve güvenliğinyapısının değiştiği gerçeğidir. 11 Eylül 2001'deki terör saldırıları sonrası, ABD'nin Afganistan'a ve Irak'aaskeri müdahaleleri, Ortadoğu ve Ortaasya'da yeni bir dönem başlatmıştır. 1996'da kurulan Şanghayİşbirliği Örgütü sayesinde Çin ve Rusya dünya politikalarında ABD'yi dengelemeyi hedeflemekteydi.Avrupa Birliği bu yıllarda bütünleşme sürecini hızlandırmıştır. Ancak ABD'nin tek süper güç olarakpolitikaları, günümüzde diplomasi anlayışının hegemonyaya dayalı olduğunu kanıtlamaktadır. Bu nedenlebu tezde işlenecek konular, büyük ölçüde ABD'nin politikalarını incelemek şeklinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master?sThesisTitle of the Thesis: The New Diplomacy Mentality After The Cold WarAuthor: Kemal Esercan Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emin GürsesDate: 2 June 2006 No. of pages: V (pre text) + 97 (main body)Department: International Relations Subfield: International RelationsIn the period after the cold war, diplomacy mentality has encountered with new problems andconcepts. After the collapse of the Soviet Union, although it is alleged that the world is more peaceful,regional conflicts and terror caused this optimism to be missed. In the period that the United Statesemerged as a unique superpower, dominant sentiments are that international law and the United Nationsystem has lost power in the world. Especially, the US military operations after the September 11 thterrorist attacks have occured despite the opposition of the international regional powers, this situationhas caused a new diplomacy mentality to be in process. There for, the old concepts that were usedduring the cold war period has lost its determination and new concepts like globalisation, humanitarianinterfere and preventive defence have become to be in discussion in international relations.It is a necessity to point out that the power centre has turned to Eurasia in the new period and thesecurity structure has changed. With the US military operation of Afghanistan and Iraq after September11th terrorist attacks in 2001, a new era has started in Central Asia. With the help of the ShangaiCooperation Organization, which was established in 1996, China and Russia had the chance to balancethe hegemony of the US in the world. Also, European Union accelerated its own integration in thisperiod. But, the USA?s policies as a unique superpower have proved that the present diplomacy isbased on hegemony. Therefore, the matters in this thesis are mainly about investigating the US?policies.