Özelleştirme ve çalışanlar: TÜPRAŞ örneği
Privatization and employees: TÜPRAŞ
  1. Tez No: 186645
  2. Yazar: YELİZ SAKA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Kamu ktisadi Teşebbüsleri, Çalışanlar, Tüpraş, Petrol- ş Sendikası.vii, Privatization, Public Establishment, TUPRAS, Petrol- s Union, Employees.viii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Özelleştirme ve Çalışanlar: Tüpraş ÖrneğiTezin Yazarı: Yeliz SAKA Danışman: Prof.Dr.Engin YILDIRIMKabul Tarihi: 27 Haziran 2006 Sayfa Sayısı: viii(ön kısım) + 95(tez)Anabilimdalı: Çalışma Eko. ve End. lişkileri Bilimdalı: nsan Kaynakları YönetimiAraştırmanın anafikri çalışanların özelleştirme hakkındaki bakış açılarını anlamaktır.Bu bağlamda; çalışmanın amacı Tüpraş çalışanlarının özelleştirme uygulamalarıhakkındaki değerlendirmeleri, Tüpraş özelleştirilmesinden sonraki beklentilerini veözelleştirmeye karşı sendikal faaliyetlerin boyutunu ifade etmektir. 100 katılımcıüzerinde ? Özelleştirmenin Tüpraş Çalışanları Üzerindeki Toplumsal EtkilerininAraştırılması? adlı bir anket çalışması uygulanmıştır. Tüpraş çalışanları K T' leriönemli görmelerine rağmen, bunları kısmen başarılı bulmuşlardır. Bazı koşullardakamu kuruluşlarının özelleştirilmesine evet diyen katılımcılar, kendi kuruluşlarınınözelleştirilmesine karşıdırlar.Özelleştirme sonrasında, katılımcılar işsiz kalma korkusu yaşamakta ve ücretlerindüşürüleceğini düşünmektedirler. Sendika üyeliğinden ayrılmayı düşünmeyenkatılımcılar; özelleştirme karşıtı mücadelenin birlik içinde kamuoyunu aydınlatarakyürütülmesinden yanadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master?s ThesisTitle of the Thesis: Privatization and Employees: TUPRASAuthor: Yeliz SAKA Supervisor: Prof. Dr. Engin YILDIRIMDate: 27 June 2006 Nu. of pages: viii(pre text) + 95(main body)Department: Labour Economics and Industrial RelationsSubfield : Human Resources ManagementThe main idea of this research is to conduct a study to understand workers viewsreganding privatization. The aim of the study is analyse of Tüpraş worker?s viewsconcerning implementation of privatization expectations after privatization of Tüpraşand the extent of labour union activities against privatization. To this end, a surveywas conducted Tüpraş Workers among 100. Workers although participants are awarethe crucial role of public establishment, they find them partially successful.Participants who said ?yes? for privatization of public establishment in certainconditions, are against the privatization of their own establishment. Participants arescared of unemployment and decrease at salaries after privatization. Participants whodon?t want to leave from the membership of the union, are in the side of performinganti- privatization struggle.