I. Dünya Savaş'ında çeşitli ülkelerdeki Türk esir kampları
Turkish prisoner camps in different countries during the First World War
- Tez No: 186656
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. ENİS ŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Prisoner, Slave, War, First World War, Turkish, England, France, Russia, Italy, Romania, OttomanEmpire, Egypt, India, The Red Crescent and The Red Cross
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 252
Özet
Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sırasında 10 cephede yapmış olduğu mücadeleler sonucunda savaştığıdevletlere ( ngiltere, Fransa, Rusya, talya, Romanya) esir düşmüş askerlerini araştırma konusu alan bu çalışmadayeri geldikçe esir kamplarının durumuna bağlı olarak sivil esirlerin durumunun da incelenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmada I. Dünya Savaşı'nın genel seyri ve cepheler tek tek incelendikten sonra bu cephelerdeki mücadelelersonucunda esir düşen asker sayıları belirtilmeye çalışılmıştır. Daha sonraki aşamada bu esir düşen askerlerin esirkamplarına taşınması, kamplarda geçen esaret hayatları ve son olarak yurda döndürülme çalışmaları incelenmeyeçalışılmıştır. Bu esaret kampları incelenirken genel bir bölümleme yerine mümkün olduğunca kampların tek tekincelenmesi hedeflenmiştir.Bu konu incelenirken Türk esirlerin savaş şartları içerisinde, diğer devletlerin esirlerine oranla daha ağır koşullaraltında yaşadığı ancak buna rağmen Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu zorluklara karşı esir olan askerinemümkün olduğunca yardıma çalıştığı görülmüştür.Anahtar ke l i m e l e r : Esir, Üsera, Savaş, I. Dünya Savaşı, Türk, ngiltere, Fransa, Rusya, talya, Romanya,Osmanlı Devleti, Mısır, Hindistan, Kızılay ve Kızılhaç
Özet (Çeviri)
The Ottoman State had fought in ten fronts against to Alliance consist of England, France, Russia, Italy andRomania during the First World War. In this inquiry, the aim is that searching the Turkish soldiers? circumstances inmany kinds of prisoner camps had been taken prisoner by the Alliance. In addition, civil prisoners also will havebeen studied according to prisoner camps? conditions.In this inquiry, it has been tried that bring up the prisoners? amount in the fronts after studying the First World Warand the fronts one by one. After this step, it will have been studied that the soldiers who had been taken prisonertransmit to prisoner camps, life under captivity and at last hanging the prisoners over back. While the prisonercamps were studied, it was aimed one by one as it?s possible instead of common information.While this project is being studied, it has been seen that Turkish prisoners had been lived in bad conditionsaccording to other nations? prisoners during the war but however the Ottoman State had tried to help his soldiers asit?s possible in spite of having all obstacles.