Bir marjınal grubun özgürlük anlayışı: Feministler
One marginal groups in freedom: Feminist's
  1. Tez No: 186674
  2. Yazar: İLKSEN FİLİZ SALTIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP GÖKÇE AKGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Feminizm, Kadın, Erkek, Freedom, feminism, women-man
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Bir Marjinal Grubun Özgürlük Anlayışı: FeministlerTezin Yazarı: İlksen F. SALTIK Danışman: Yrd.Doç.Dr. Zeynep G. AKGÜRKabul Tarihi: 26.05.2006 Sayfa Sayısı: VII (ön kısım)+115TezAnabilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı: SosyolojiBir marjinal grup olarak kabul edilen feministler üzerinde yaptığım bu çalışmam, son yıllardaen çok tartışılan ve belki de yanlış bir kavram olarak bilinen feminizm üzerine dikkatleri birazdaha çekmek için gerçekleştirilmiştir. Batı'da 1789 Fransız İhtilali ile beraber başlayanTürkiye'de ise Cumhuriyetin ilanından sonra önemi artan feminizm olgusu bu çalışmamızdadeğerlendirilmiştir. Marjinal gruplara arasından feminizmin seçilmiş olmasının nedeni sonyıllarda kadın hareketleri adı altında değerlendirilen feminizm kavramının daha ön planaçıkmasıdır..Feminizmin kadın-erkek ayrımı değilde cins ayrımcılığı olduğunu geç farkettiğimiz son yıllarda bu grubun kadınların özgürlüğüne katkılarını bu çalışmamda inceledim.Bu çalışmam sayesinde özgürlük kavramını sadece cins ayrımcılığı üzerinden giderekkadınlar için değil bireyler için değerlendirdiklerini gördüm. Bu kadar tartışılan bir olguyafarklı bakış açılarından bakmanın hepimizin bakış açısını değiştireceğini düşünmekteyimÖzgürlük kavramına önem verilmesinin ardında yatan neden ise özgürlük kavramının kimsetarafından tam olarak tanımlanamamasıdır. Günlük hayatımızda bu kadar kullanmamızarağmen her birimizin özgürlük kavramını farklı yorumlamaktayız. Aslında bir çoğumuzözgürlük denen soyut kavramın hayatımızı ne kadar çevrelediğini farkında değiliz. Ancakhepimiz bireysel ve buna bağlı olarak kimi zaman toplumsal özgürlüğümüze darbevurulduğunda bu kavramın değerini fark ediyoruz. Kimi zaman susuyor tepki göstermiyor,kimi zaman ise şiddetle,özgürlüğümüze darbe vuranlarla savaşıyoruz. İşte özgürlüğün aslındayok gibi yaşarken var olduğunu fark ettiğimiz anlardaki duruşumuzu feministler tarafından buçalışmam çerçevesinde değerlendirmekteyim. Bu çalışma çağdaş insanın kişilik yapısındayer alan, psikolojik ve sosyolojik etkenlerin sorunlarıyla ilgili yüzyıllardır tartışılanbir kavram üzerinde yola çıkılmıştır.Günümüzde farklı toplumlarda farklı sorunlarlabaş eden bireyler olarak hepimizin en çok önem verdiği özgürlüğün anlamıdır.özgürlük kavramını son yılarda en çok tartışılan hatta tartışmakla üzerinde hem fikirolunmayan feministler üzerinden yorumluyorum.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Instıtute of Social Sciences Abstract of Master?s /PhD ThesisTitle Of The Thesis : One Marginal Groups İn Freedom: Feminist?sAuthor : İlksen F. SALTIK Supervisor : Assoc.Professsor Zeynep G. AKGÜRDate : 26.05.2006 Number of Pages : VII(Pre-Text) + 115(Main Body)Department : SociologyThe main aim of the thesis is to discuss the feminist movement in Turkey where it is asubject of heated debates and very little known. Feminist movement got momentumafter French Revolution in the West and after foundation of rebublican regime inTurkey . I selected feminism as a topic of marginal groups in Turkey because women'smovement became a subject of public debates through mediatic presentations.I investigated the concepts used in feminist theory and its actual contributions to theemancipations of women is Turkey. I reached the conclusion that feminists take theproblematic of freedom in a general scheme, not for just women but for mankind as awhole. I hope that discussion of feminist movement in Turkey could enlarge the critialhorizons of public argumantation in Turkey.Conception of freedom has been in a state of indefiniteness and social discourses onfreedom has fed and has been fed by that indefiniteness. Although we all the wayinterpreted fredom in variying ways, it became a part of our everyday vocaburlary andsociopolitical discourses. Iargued that we can get a peculiar idea of the freedom as aindividual and social problematic thraough practices and discourses especially infeminist movement in Turkey.