Türkmen kimliği ve ruhname
Turkmen's identity and ruhnama
  1. Tez No: 186679
  2. Yazar: ADEM SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HACI MUSA TAŞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Anthropology, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kültür, Sosyal Kimlik, Etniklik, Milletleşme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: TÜRKMEN K ML Ğ VE RUHNAMETezin Yazarı: Adem SAĞIR Danışman: Prof. Dr. H. Musa TAŞDELENKabul Tarihi: 29.06.2006 Sayfa Sayısı: VI (ön kısım)+106 TezAnabilim Dalı: Sosyoloji?Türkmen Kimliği ve Ruhname? başlıklı tez çalışmamız, 1990'lı yıllardan soragerçekleşen küresel değişimler sonucu ortaya çıkan ?kimlikler? problemine göndermeyaparak, Türkmenistan'ın sosyal kimlik analizini yapmaktadır. Türkmenistan'ınseçilmesi ardında yatan neden, her şeyden önce ekonomik ve siyasal bağlamda özgünve benzeri olmayan bir yol seçmiş olmasıdır. Bir taraftan uluslararası siyasi veekonomik entegrasyonu geliştirmeye çalışırken diğer taraftan ?ata yadigarı? olarakbilinen tarihi ve milli değerlerini de yeniden canlandırmaya ve hayata taşımayaçalışmaktadır.Eski Sovyetler Birliği'ne üye ülkelerden farklı olarak Türkmenistan'da etnik,teritoryal ve dini çatışmalar, siyasi istikrarsızlıklar veya mülteci akınlarınınyaşanmadığı görülür. Sparmurat Türkmenbaşı'nın bağımsızlık sonrası izlediğitoplumsal huzuru ve barışçı ilkeleri ön planda tutan politikaları sayesinde silahlısavaşlara veya toplumsal anomilere yol verilmemiştir. Bu nedenle çalışma konusuyapılmıştır.Kimlik konusuna önem verilmesi ardında yatan neden ise Komünist ülkelerdeproblemlerin ana kaynağı olmasıdır. özellikle Marxist ideolojinin sosyalist tarih ve dinanlayışı kimlik konusunu, bu ülkelerde önemli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master?s ThesisTitle Of The Thesis : TURKMEN?S IDENT TY AND RUHNAMAAuthor : Adem SAĞIR Supervisor : Prof. Dr. H. Musa TAŞDELENDate : 29.06.2006 Number of Pages : VI (Pre-Text) +106(Main Body)Department : SociologyOur study of thesis titled ? The Turkoman Identity and RUHNAMA is analysing thesocial identity of Turkmenistan, by attributing to the ?problem of identities?, occuredafter those, mentioned, changes had become visible since 1990s.If we ask the question ?Why Turkmenistan??; the first reason is, the originality oftheir choice in the economic and politic areas: in one hand they are trying to developpolitical and economical integration; and in the other hand they are trying to enlivenand realize again their souvenirs remained from their ancestors. Differing from theother members of the Soviet Union, in Turkmenistan, we don?t see ethnic, territorialand religional conflicts; political instabilities or refugee influxes. Also we see that, thepolitics that Sparmurat Türkmenbaşı followed after the independence, which vereconsidering social peace and peaceful principles firstly, were preventing wars andsocial anomies. Just because of these, this subject we chose to study.The meaning of our focus on the topic of identities is that, ?identity is thefundemantal cause of the problems of communist regimes?. Especially the socialisthistorical and religional view of Marxism, makes the phenomena of identity importantin these countries.Keywords : Culture, Identity, Social Identity, Etnicity, Nationalism