Türkiye'deki marka isimleri üzerine bir araştırma ve analiz
A research and analysis on brand names in Turkey
  1. Tez No: 186742
  2. Yazar: ŞEHNAZ OKKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHSİN HALİS, DOÇ.DR. TÜRKAY DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka smi, Marka simlendirme Stratejileri, DilselAnaliz, Brand, Brand Names, Strategies of Brand Naming, Linguistic Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
? sim?, bir markanın en önemli değerlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. ?Solbeyinlere? hitap eden etkili bir marka ismi, markanın kolay hatırlanabilirliğini önemlibir biçimde artırdığı ortaya konulmuştur. Dünya ekonomisinde gelişen ve değişeneğilimler ?marka ismi? geleneklerini ve stratejilerini de etkilemektedir. ?Markaisimlendirmesi?, tipik bir markalaşma süreci içerisinde, başlangıç evrelerinden birisiolması nedeniyle de, büyük bir önem kazanmış bulunmaktadır. Artık, markaisimlendirilmesinin de bilimsel kurallar öncülüğünde yapılması gerekliliği ortayaçıkmıştır. Bu tez, Türkiye'deki dört kategoriden 1019 Türk marka isminin dilselözelliklerinin ortaya koymak ve mevcut durumu değerlendirmek amacıyla yapılan birçalışmadır. Bu kategoriler, i)Kakaolu fındık kremaları, ii)Türkiye'deki otobüsfirmaları, iii)Ulusal ve yerel gazeteler ve iv)Gaziantep halı markalarıdır. Dilselanalizden çıkacak sonuç, etkili bir marka ismi oluşturma sürecinde ve Türkiye'demarka isimlendirme stratejilerinde, Türk dilinin özelliklerinden ne ölçüdeyararlanıldığını ve bu özelliklerin neler olduğu ile; tüketicilerin beklentilerinin buözellikleri nasıl etkilediğidir.
Özet (Çeviri)
?Name? is accepted as one of the important values of a brand. It is brought up that aneffective brand name that is related to ?left brains? can increase the brand?s image ina proper degree. Tendencies which change and develope the world economy affectthe traditions and strategies of a ?brand name?. In a typical brand process ?brandnaming?, also as one of the beginning stage of the process, get a grand importance.Finally, it is appeared that brand naming should be done as being an advance withscientific rules. This study?s goal is to bring up the linguistic characteristics of 1019brand names in four categories in Turkey and to evaluate the present situation. Thesecategories are i)Hazelnut creams with cacao, ii)Bus companies in Turkey,iii)National and local newspaper and iv)Carpet brands of Gaziantep. The conclusiondrawn from the analysis is however much people benefit from these linguisticcharacteristics in an effective brand naming process and strategies of brand namingin Turkey; which characteristics are that and how consumers? expectations haveinfluence on these characteristics.