Kamu açıklarının finansmanı: Enflasyon ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileri
The finance of public deficits: The effects on inflation and economic growth
- Tez No: 186760
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLGE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu açıkları, İç ve dış borçlar, Ekonomik büyüme, Enflasyon, Public deficits, Internal and foreign debts, Economic growth, Inflation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tarihsel süreç içerisinde başta devlet olmak üzere, tüm kamu kuruluşlarınınekonomik ve sosyal hayata kapsamlı ve etkin müdahalesi sonucunda artan kamuharcamalarının, kamudan elde edilen vergi ve fiyat gelirleriyle karşılanmaması, kamuaçıklarının temel nedenidir. Türkiye'de 1950'li yıllardan itibaren kamu açıkları,süreklilik arz etmeye başlamıştır.Günümüz devletleri ekonomik gelişmeyi sağlayabilmek gayesiyle; altyapıyatırımlarını yapmak, sermaye yetersizliği veya rantabilite düşüklüğü nedenleriyleözel kesimin itibar etmediği yatırımları gerçekleştirmek, dengeli büyümeyisağlamak, enflasyonla ve deflasyonla mücadele etmek, işsizlik sorununu çözmek,sosyal devlet anlayışı gereği daha iyi eğitim görmüş, sağlıklı, sosyal güvenceyesahip, çalışma koşulları iyileştirilmiş, gelir dağılımından adil bir şekilde pay alantoplum oluşturmak mecburiyetindedir. Ancak, devletlerden bu görevleri yerinegetirmeleri beklenirken bu harcamaların finansmanını sağlayacak olan vergi gelirleriçeşitli nedenlerden dolayı arttırılamamakta ve sonuçta bütçe açıklarıylakarşılaşılmaktadır. Netice itibariyle, toplum talebindeki artışa kamu kesimi arzınınyetişememesi bütçe açıklarına sebep olmaktadır. Kamu açıklarının finansmanıtemelde üç yolla olmaktadır. Bunlar iç borçlanma, dış borçlanma vemonetizasyondur.Kamu açıklarının finansmanının ekonomik büyüme, enflasyon, faiz oranlarıve gelir dağılımı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Ancak çalışmada kamuaçıklarının finansmanının sadece enflasyon ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileriincelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In historical process, main reason of public deficits is that thepublic/governmental expenditures increasing as a result of extensive and effectiveinterference of firstly the government but all public organizations and instutionscould not be met the by taxes and price incomes from public. In Turkey, the publicdeficits are in continuous from since 1950?s.At the present, the governments have to invest for infastructural investments;to realize the investment rejected or hesitated to be attempted by private investorsbecause of capital inadequacy or less rentability/profitability; to provide the balancedgrowth; tosolve the problem of unemployment ; to achieve a society well-educated,healty, with social security, with good working conditions and has share from equalincome distrubution according to social state in order to provide economicaldevelopment. But, is was expected from governments to fullfill their obligations andliabilities, the tax incomes supplying the financing of these expenditures could not beincreased because of some reasons and so the budget deficits could not be met. As aresult, inadequacy and insufficiency of public sector supply for increase in publicdemands causes such public deficits. The finance of public deficits are provided bybasicly three ways. These are internal borrowing, external borrowing andmonetization.The finance of public deficits have great effects on economic growth,inflation, interest rates and income distrubition. But in this study, the effects offinance of the public deficits on only economic growth and inflation are investigated.