Müzeni ve Tahavi'nin muhtasarlarının zekat bölümlerinin kaynak, muhteva ve metod açısından karşılaştırılması
The comparison of Müzeni and Tahavi's muhtasars' zekat chapter on account of source, method and content
- Tez No: 186770
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Müzeni, Tahavi, Muhtasar, Muhteva, Metot, Müzeni, Tahavi, Muhtasar, Content, Methods
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İslam Fıkhı'nda özel bir öneme sahip olan zekât konusu, ana hatlarıyla, saime hayvanların,meyve ve ziraat ürünlerinin, ticari malların ve madenlerin zekâtı ile fitre ve zekâtın kimlere farzolduğu konularını içermektedir.ki Muhtasar'ın mukayesesini yaptığımız bu çalışmamızda, öncelikle, tezimize konu olanMuhtasar'ların müellifleri olan Ahmed b. Muhammed Et-Tahavi ile smail b. Yahya El-Müzeni'nin yaşadıkları dönemlerin siyasi, sosyal, iktisadi ve ilmi yapılarını, müelliflerinhayatlarını, ilmi şahsiyetlerini ve fakihler arasındaki konumlarını ele aldık.Her iki Muhtasar'la ilgili ön bilgi sağlaması amacıyla, Tahavi'nin Muhtasar'ının en önemlikaynağı olan ve `Zahiru'r Rivaye' diye bilinen eserleri ve bu eserlerin müellifi mamMuhammed'in hayatı ile Müzeni'nin Muhtasar'ının kaynağı olan `El-Ümm' adlı eseri ve bueserin müellifi mam Şafii'nin hayatını inceledik.Muhtasar'ların zekât bölümleri, muhteva ve bab başlıkları altında işlenen meseleler ile bumeselelerin işleniş şekilleri açısından incelenmiştir.slam Fıkhı eserlerinin zekât bölümünde işlenen konular, genel olarak, mukayesesini yaptığımızMüzeni ve Tahavi'nin Muhtasar'larında da işlenmiştir. Her iki Muhtasar'ın zekât bölümü, anahatlarıyla, saime hayvanların, meyve ve ziraat ürünlerinin, ticari malların ve madenlerin zekâtıile fitre ve zekâtın kimlere farz olduğu konularını içermektedir.Muhtasar'ların, zekât bölümleri dikkate alınarak, temel özellikleri, müelliflerin konuları işleyişşekilleri, mezhep imamlarının görüşlerine yer vermeleri, kendi görüşlerine yer vermeleri vehadis naklindeki metotları karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Zekât that becoming the owner of special importance in slamic Fiqh, surfacially, containssaime animals? zekât, fruits? zekât, argiculture crops? zekât, commercial properties? zekât,mines? zekât, fitre and zekât is binding who for.In this our study that we compared two Muhtasar?s, before all else, we considered Ahmed b.Muhammed Et-Tahavi?s and smail b. Yahya El-Müzeni?s who were authors of Muhtasarswhich became theme of our thesis eras? that live political, social, economic and scientificcondition and authors? life and scientific personalities and locations that among scholars.We examined boks that known `Zahiru?r Rivaye? and become the most important source ofTahavi?s Muhtasar and life of mam Muhammed who author of these boks and `El-Ümm? thatbecome a source of Müzeni?s Muhtasar and life of mam Şafii who author of this book foraiming knowledge related to two Muhtasar?s.The Zekât chapters of Muhtasars was examined from the point of view of content and theproblems which was discussed under the tittles and method of discussing these problems.The discussing problems in zekât chapter of Islamic Figh boks, surfacially, was discussed inMuhtasars of Müzeni and Tahavi too. The Zekât chapter of two Muhtasars, surfacially, containssaime animals? zekât, fruits? zekât, argiculture crops? zekât, commercial properties? zekât,mines? zekât, fitere and zekât is binding who for.The essential peculiarities of Muhtasars and authors? methods of discussing problems andincluding ideas of denomination imams and including ideas of their and their methods oftransfering hadith was introduced.