İşitme engelliler ilköğretim okulu 1.sınıf ve 8.sınıf öğrencilerinin 8 haftalık antrenman proğramına yanıtı
The physiological response the hear of deaf primary school 1st grade and 8th trade students to 8 week training programme
  1. Tez No: 186771
  2. Yazar: DERYA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN DİNÇER ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: şitme engelli çocuklar, motorik spor test, topluma sosyal uyum, Children who have hearing defects, physical suitable sports test, socialadaptation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İşitsel engellilerin toplum ve sosyal çevre içerisinde güvenli yer edinebilmelerindeegzersizin yeri belirlenmeye çalışılmıştır.Bu etki 8 haftalık egzersiz öncesi ve sonrasındakimotorik ölçümler sonucunda belirlenmiştir.Araştırmaya stanbul Vezneciler şitme Engelliler lköğretim Okulu Öğrencilerinden 7-15yaş grubu, çeşitli derecede işitme engeline sahip, orta düzeyde öğrenme yetersizliği bulunan ;9 birinci sınıf öğrencisi, 15 sekizinci sınıf öğrencisi katılmıştır.Verilerin çözümlenmesi aşamasında; verilen cevapların ortalamaları ve yüzdelikhesaplamalarında SPSS 10.0 programı kullanılmıştır.Beden Eğitimi ve Spor'un işitme engellilerde sosyalleşmeyi artırıcı etkisi ortayakoyulmuştur. Araştırma sonucunda erken yaşta egzersize başlamanın daha yararlı olacağıbelirlenmiştir. Motorik ölçüm sonuçlarında sürat, boy, kilo, durarak uzun atlama, dikeysıçramada ve esneklik istatistiki olarak anlamlı değişmeler gözlenmiştir. Harward adım testive otur-uzan ölçümlerinde istatistiki olarak fark bulunamamıştır. Eğitimcilerin işitmeengellilerdeki fiziksel gelişimi artırıcı önlemleri erken yaşta almaya başlamasının, çocuklarınsosyalleşmelerinde büyük önemi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
People who have hearing defect struggle to have a place in our society and their needto socialize draws the attention. The situation of the exercise will be defined in thissocialization process of obtaining a safe place in society and social environment. Forthis purpose, 8 week exercise was carried out to students and it is tried to be definedaccording to the pre-training and post-training results of motorik measurement.A group of 7-15 years old students, nine from first grade students, 15 from eight gradestudents who have different hearing handicaps, mid level learning deficiencyparticipated in our research.. In addition to literature scanning,experimental researchmodel was carried out in our stuy. In order to acquire data, values obtained from pre-exercise and post-exercise were measured. At the stage of data analysis, in the averageof answers given and percentage calculation SPSS 10.0 programme was used.Physical Education and Sports has an influence on socialization of people who havehearing defects. It is defined that starting exercises at an early age by educators is moreuseful. According to the results of motorik measurement , expressive changes areobserved statisticly in speed, height, weight ,long jump and flexibility ,perpendecularjump.No difference could be found in Harward step test and sit- lie measurement.It isthought that taking precautions, which increase physical deveplopment, at an early agehas an important role on the socialization of the children.