İnsan kaynakları alanında veritabanı ve bilişim sistemleri uygulamaları
Database and information systems practices in human resources
  1. Tez No: 186772
  2. Yazar: VOLKAN KURŞUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERMAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: nsan Kaynakları Yönetimi, Veritabanı, Bilişim Sistemleri, Human Resources Management, Database, Information Systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Globalleşen dünya ve gelişen teknoloji karşısında şirketler de gelişmek ve bu değişime ayakuydurmak zorunda kalmışlardır. şletmelerin içinde bulunduğu yoğun rekabet koşulları ,ayaktakalabilmek için etkin ve verimli bir biçimde faaliyet göstermeyi zorunlu kılmıştır. şletmelerinvarlıklarını sürdürebilmeleri büyük ölçüde ileriyi görebilmelerine,yaratıcı olmalarına,çağınteknolojisini yakalamalarına ve girdi maliyetlerini en aza indirmelerine bağlıdır.Bütün bu hayatifaaliyetleri yerine getirecek olanlar insanlar olunca,işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için endeğerli sermayeleri olan insana yatırım yapmaları kaçınılmaz olmuştur.Değişen ve gelişen dünyanın beklide en fazla etkilediği alanlardan biri olan insan kaynakları ile ilgilipek çok kitap ve makale yayınlanmıştır.Teoride çok fazla önemli olan ve son yıllarda adından sıkçasöz ettiren insan kaynakları ,işletmeler için gerçekten bu kadar önemli ve faaliyet alanı geniş biryönetim yaklaşımı mıdır.Bu sorudan yola çıkarak hazırladığımız bu tez ile önemli bilgilersağlayarak amacımıza ulaştık.nsan kaynakları yönetimini pek çok yönüyle inceleyip, nsan kaynakları için gerekli olan bilgiyiişleyebilmek için oluşturulan bilgi sistemleri ve bu sistemlerin temelini oluşturan veri tabanlarıhakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık.Dünyada geniş bir çalışma alanı bulan K uygulamalarının Türk işletmelerinde ne ölçüdeuygulanabildiğini tespit etmek amacıyla bir anket çalışması yaptık.Soruların bir kısmı insankaynakları departmanının genel yapısı ile ilgili,bir kısmı ise hiyerarşik bir yapıda yönetilenişletmelerin alt,orta ve üst kademede gerçekleştirilen faaliyetlerinde bilişim sistemlerinin temelininoluşturan veri tabanlarından ne ölçüde faydalanıldığının tespiti ile ilgilidir.Dünya genelinde işletmeler için stratejik bir rol oynayan insan kaynakları Türkiye'de yeterli uygulamaalanı bulamamıştır. şletmelerin aile işletmesi ve yöneticilerinin profesyonel yöneticiler değil deişletmenin sahibi oluşu,insan kaynakları uzmanlarının yetersiz olması ve insan kaynaklarıdanışmanlığı yapan firmaların yetersiz ve pahalı oluşu işletmelerin insan kaynaklarından tamanlamıyla yararlanamamalarına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In a globalising world and growing technologies, companies are obligated to develop and adaptthere self in this environment to survive. Their existence depends on their capacity to predict thefuture, contemporary technology , creativity and low cost price. The knowledge that all off the aboveare achieved by people makes us realize how valuable associates are and that we have to invest inthem.Staff matter is strongly effected by the changes and developments in the society several books andarticles have been written on this matter. What has been disgusted over the years about humanresource has to be put to the test in the real world.Human Resources has gathered detailed information so it can give us the possibility to create aindependent guideline.The globally accepted guidelines have been put to the test about their usability in establishments inTurkey by an equates. Some of the questions were directly related to the department of humanresources. Some of them were related databases which were based off information systems, used inhuman resources department.The globally accepted human resources couldn?t settle into Turkey. This due to the fact that mostcompanies are a family businesses and the management does not have the required professionalknowledge. Due to cost most companies don?t have or cant hire external HR companies.