Üsküdarlı Hakkı Bey Divanı, inceleme-metin
Üsküdarlı Hakkı Bey's Divan, analysis-text
  1. Tez No: 186773
  2. Yazar: ARZU YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAYRAM ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan Edebiyatı, Üsküdarlı İbrahim Hakkı Bey, Hakkı Bey Divan, Divan Liteature, İbrahim Hakkı Bey of Üsküdar, the divan of İbrahimHakkı Bey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Çalışmamızın konusunu oluşturan İbrahim Hakkı Bey 19. yy şairlerinden olup Divanşiirini sonuna kadar savunmuş ve şiir dilini bu anlayış çerçevesinde oluşturmuştur.Üzerinde çalıştığımız ve İbrahim Hakkı Bey'e ait olan eserin matbû bir nüshasınıİSAM Kütüphanesi'nden temin ettik. H.1292 (M.1875) yılında Bursa'da basılandivanın yazma bir nüshasına rastlayamadık.Bu çalışmada, tezimizin konusunu teşkil eden eseri ve müellifini Edebiyat camiasınatanıtmak ve Divan edebiyatı alanında yapılan çalışmalara katkıda bulunmakamaçlanmıştır. Bu sebeple çalışmamızda Hakkı Bey'in hayatını, edebi kişiliğini vedivanını tanıtmaya çalıştık. Eserinde yer alan manzumelerin şekil ve muhtevaözellikleri üzerinde durmayı da uygun gördük.İnceme-metin çalışmasına uygun bir şekilde eseri ele almaya çalıştık. Ayrıca şairin,şiirlerini yazarken açıkça etkisinde kaldığı hissedilen bir şahsiyet olan Nef'i üzerinde dedurmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Our thesis? subject is İbrahim Hakkı Bey who defended ardently old Ottomanpoetry in 19th century and constructed his poetic language in that framework. Weare provided a printed copy of original work by İSAM library. We could not findan original manusc ript of the book printed in H. 1292 (M. 1875) in Bursa.In the thesis, we aim to introduce the work and its author to the literary circlesand to contribute to the literary studies on Ottoman Divan literature. Hence wediscuss the life, literary personae and divan of Hakkı Bey. We analyze the formand content of his poety in general.We evaluate the work in accordance to the textual analysis. We also emphasizethe poetical influence of Nef?i in İbrahim Hakkı Bey?s divan.