Ahmet Müsellem Efendi ve Divan'ın tenkitli metni
Ahmet Musellem Effendi and his Divan
  1. Tez No: 186774
  2. Yazar: ZAFER TOPAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan Edebiyatı, Ahmet Müsellem Efendi, Müsellem Divanı, Divan Literature, Ahmet Musellem Effendi, Musellem Divan
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Divan Edebiyatı, 13. yüzyılda şekillenmeye başlayan 19. yüzyılın ilk yarısına kadardevam eden zengin bir edebiyattır. Divan edebiyatı alanında günümüze gelinceye kadarpek çok çalışma yapılmıştır. Yapılan her çalışma, bu edebiyatın daha iyi tanıtılmasınave anlaşılmasına katkıda bulunmuştur. Şu ana kadar yapılan çalışmaları yeterli görmekmümkün değildir. Divan Edebiyatı alanında tanıtılmayı bekleyen daha birçok yazar veeser bulunmaktadır.Bu anlamda tez konusu olarak seçilen ? Ahmet Müsellem Efendi ve MüsellemDivanı'nın Tenkitli Metni ? konusu, üzerinde daha önce bir çalışma yapılmamış olan birkonudur. Bu çalışmanın amaçlarını şu sorularla belirlemek mümkündür:a) Ahmet Müsellem Efendi kimdir, edebi kişiliği nasıldır, eserleri nelerdir?b) Müsellem Divanı'nın şekil ve muhteva özellikleri nelerdir?c) Divan'ın tenkitli metni nasıldır?Ahmet Müsellem Efendi, tasavvuf anlayışıyla yetişmiş, Divan ve Tasavvufedebiyatlarının özelliklerini bilen bir şahsiyet olarak 18. yüzyıl Divan Edebiyatı şairleriarasındaki yerini almaktadır.
Özet (Çeviri)
Divan Literature is a vast and rich literature, which started to form in the 13. centuryand continued until the first half of the 19. century. Many studies have been made onDivan Literature. Each study has helped us to know and understand this literature more.Unfortunately, these studies are not enough, and furthermore, a lot of authors and theirworks need to be introduced.From this point of view, the chosen title of the thesis , Ahmet Musellem Effendi andMusellem Divan, has been studied for the first time. The questions below establish theaims of this study:a) Who is Ahmet Musellem Efendi? What is his literary personality like? What arehis works ?b) What are the forms and features of Musellem Divan?c) What is his Divan?s translation like ?Ahmet Musellem Effendi, who lived in the understanding of Islamic mysticism andknew the details of Divan and Islamic Mysticism Literature very well, takes place inthe 18. century Divan Literature poets.