The Times gazetesine göre Türkler ve Ermeniler (1918-1919)
Turks and Armenian according to The Times (1918-1919)
  1. Tez No: 186783
  2. Yazar: DİLARA USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni, ngiltere, The Times, Ermeni Mülteciler, Armenian, England, The Times, Armenian Refugees
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Osmanlı Devleti içerisinde yaşamış bir millet olan Ermeniler, Birinci Dünya Savaşı'nda Rusya, ngiltereve Fransa'nın vermiş olduğu ?bağımsız bir devlet kurma? vaatlerine kanarak Osmanlı'ya karşı daha savaşbaşlamadan kurdukları örgütler vasıtasıyla çetecilik faaliyetlerine başlamışlardı. Büyük Güçlerin piyonlarıolan Ermeniler, savaş içerisinde Osmanlı vatandaşı olmalarına karşın kâh silahlı güçleriyle OsmanlıDevleti'nin savaştığı devletlere katılmışlar, kâh Doğu Anadolu ve Kafkaslarda yaşayan MüslümanTürkleri katlederek bölgede nüfus olarak çoğunluğa sağlamaya çalışmışlardır. 1918-1919 yılları savaşınkaderini belirlemesi açısından bunun had safhaya ulaştığı dönem olmuştur.İngiltere kendi amaçlarını gerçekleştirmek için çalışabilecek en uygun millet olarak Ermenilerigördüğünden Doğu Anadolu ve Kafkasları ele geçirme amacını Ermeniler aracılığıyla gerçekleştirmeyiuygun bulmuştur. Bunun için Ermenilerin Türkler tarafından yok edilmesi yalanını The Times gazetesiaracılığıyla bütün dünyaya söylemekten geri durmamıştır. The Times gazetesi ise; 1918 Ocak-1919 Aralıkarası dönem içerisinde ?Ermenilere yapılan zulümler?, ?Türk gaddarlığı? gibi manşetlerle bir yandansoykırım yapıldığına dair söylemlerde bulunmuş, bir yandan da 1915'e atıfta bulunarak Ermenilerin odönemde sürüldükleri için çok acılar çektikleri ve bu yüzden istedikleri sınırlar çerçevesinde bağımsız birErmenistan'ın kurulması gerektiği üzerinde durmuştur. 1918-1919 yılları The Times'ın ngilizpropagandasının yoğun olarak yaşandığı dönem olması açısından önemi haizdir.
Özet (Çeviri)
Armenians lived within the Ottoman Empire, being convincing by Russia, England and France whichgave the promise ?establishment of an independent state? for them, started guerilla fighting activitiesagainst Ottomans with organizations which has been established before the war. Although, Armenians,pawns of the Big Powers, were the Ottoman citizenship, they both joined with their arms to the stateswhich the Ottoman State was at battle and killed the Muslims in Eastern Anatolia and Caucasus toacquire majority in that region. The years of 1918 and 1919 became a period that was a peak point ofthe determination of the fate of the war.England thought Armenians as a tool to obtain Eastern Anatolia and Caucasus, because she seemedArmenians as a best nation to work on their aims. For this, England did not refrain to tell from the lie oferadicating Armenian by Turks through The Times throughout world. The Times claims makinggenocide with headlines such as ?Persecutions on Armenians?, ?Cruelty of Turks? between January1918 and November 1919. On the other hand, The Times states that Armenians suffered very muchfrom deportation of 1915 and as a result of this they must establish independent Armenian state.