Osmanlı Gazetesi (1897-1904)
Ottoman Newspaper (1897-1904)
  1. Tez No: 241153
  2. Yazar: GÜLSER OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: İttihat ve Terakki Cemiyeti, Osmanlı Gazetesi, Sultan II. Abdülhamit, Avrupa Devletleri, Unian and Progres, Ottoman Newspaper, Sultan II. Abdülhamit, The Europe States
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı ?mparatorluğu?nun girdiği batılıla?ma süreci, imparatorluğun birçok alanda Avrupa etkisine maruz kalmasına sebep olmu?tu. ?mparatorluğun ihtiyacından doğan bu sürecin ba?lamasına destek verenlerin ba?ında dönemin padi?ahları yer alıyordu.Özellikle XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaptığı ıslahatlarla Avrupa etkisini iyice bünyesine alan Osmanlı ?mparatorluğu?nda, kurduğu modern okullarda yeni aydın kesimler yeti?ti. ?mparatorluğun dağılma emareleri kar?ısında yönetimin faaliyetlerini yetersiz bulan ve ele?tiren bu gruplara Yeni Osmanlılar denir. Yönetime muhalif davranmaları nedeniyle Osmanlı tarihinde ilklerden birini yapan bu grubun bir ba?ka önemi, amaçlarına ula?mak için basını kullanmalarından da kaynaklanır. Avrupa etkisiyle imparatorluk dahilinde etkili olan gazetelerin yönetime ele?tirilerde araç olarak kullanılması bir gelenek halini almı?tır.?mparatorluğun kurtulu?unun Me?rutiyetin yamasıyla mümkün olacağını dü?ünen ve Sultan II. Abdülhamit?e muhalefetiyle bilinen Jön Türklerin de en önemli etki araçlarından biri basın olmu?tur. Jön Türkler, Sultan II. Abdülhamit?in baskısı nedeniyle genellikle yurt dı?ında kurdukları gazeteler aracılığıyla yönetimi ele?tirmi?tir. Bu gazetelerden biri de Osmanlı Gazetesi?dir.On be? günde bir çıkarılan gazete, yayın hayatını sürdürdüğü dönemin iç ve dı? olaylarıyla ilgili haberler vermi?tir. Özellikle Girit isyanları, Balkan meselesi, Ermeniler üzerine eğilen gazete, Avrupa devletlerinin imparatorluğu parçalamak için yaptığı faaliyetlere dikkat çekmi?tir. ?mparatorluğun yönetiminde de sürekli yönetimde eksik gördükleri yanları i?leyen gazete, Sultan II. Abdülhamit?e kar?ı ele?tirel yakla?mı?tır. Birçok makale ve haberde, İttihat ve Terakki Cemiyeti fikirlerine göre gazete yorumlarda bulunmu?tur. Genelinde Osmanlıcılık fikirlerinin savunulduğu gazetede, ?slamcılık ve Türkçülük fikirlerinin izlerine de rastlanır. II. Me?rutiyete giden yolda geçi? yılları olan gazetenin yayın hayatı, gazete aracılığıyla toplum aktarılmı?tır.
Özet (Çeviri)
The new period the Ottoman Empire had, begining from the XVIII. century, caused the empire to exposed position in many fields under europen effect. One of the people who supported this period which occured because of the needs of the empire was the sultans of the period. In Ottoman Empire that took the effect of Europe especially with the reforms that was made during XIX . century , wise people grew up in modern schools.The government was strongly criticized for the first time by Young Turks because The Ottoman Empire had declined progressively for severel times. This grup, firstly, issued of newspapers so important that this stemmed from theirs; on the contrary, Ottoman government didn?t understand what to say. So They were traditionally became opposition parties.Young Turks thought that saved Constitutional systems from collapsing. They used highly influential newspapers. Young Turks went to abroad because of Sultan II. Abdülhamit. They published many opposit newspapers there. One of them is called Ottoman Newspaper(Osmanlı Gazetesi), published between 1897-1904. Ottoman newspaper was puplished once in two weeks That time their newspaper related to Ottoman Empire?s problems of interior and exterior.Particularly, Crate rose in rebellion the Ottoman Empire and Bulgarian, Armenian etc. This newspaper had many articles against Sultan II. Abdülhamit. Ottoman newspaper seems to favour in ?Osmanlıcılık?. Sometimes, it supported Pan-?slam and Turkism. The newspaperpaved the way for further legislation on civil rights, called constitutional monarchy.