The Times'a göre (1920)Türkler ve Ermeniler
Turks and Armenians from The Times' perspective (1920)
- Tez No: 647136
- Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: The Times, Türkler ve Ermeniler, 1920, İstanbul'un işgali, Barış Görüşmeleri, The Times, Turks and Armenians, 1920, Occupation of Istanbul, Peace Talks
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
The Times'a göre (1920)Türkler Ve Ermeniler başlıklı çalışmada, İngiltere'nin ünlü gazetesi The Times'ın 1920 yılında Türkler ve Ermeniler hakkında ne tür haberler yaptığı ve kamuoyunu nasıl bilgilendirdiği irdelenmektedir. Osmanlı Devleti açısından 1920, Türklerin İstanbul'dan çıkarılıp çıkarılmayacağının tartışıldığı, İstanbul'un işgal edildiği ve geleceğinin belirsiz olduğu bir yıl olmuştur. İtilaf Devletleri açısından 1920, müttefiklerle Türk barış antlaşması şartlarının karara bağlanmaya çalışıldığı, Türk topraklarının nasıl paylaşılacağı üzerine tartışmaların yapıldığı bir yıldır. Ermeniler açısından 1920, Anadolu'da Ermenilerin Türklere karşı giriştikleri isyanların gittikçe arttığı, Ermenilerin İtilaf Devletleri' nden bağımsız bir devlet kurmak için yardım istedikleri ve ayrıca Kafkasya'da meydana gelen Bolşevik İhtilalinin ardından Anadolu'da etkin olan Millî Mücadele Hareketi önderlerinin Bolşevik Ruslarla temasa geçtikleri, Azeriler ve Ermeniler arasında çatışmaların yaşandığı, İtilaf Devletleri'nin Kafkasya'nın yeniden inşası sürecinde yer almak istedikleri bir yıl olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, entitled“Turks and Armenians From The Times' Perspective (1920)”, examines how this reputable newspaper of Britain informed the public with news on the Turks and Armenians in 1920. From the Ottoman point of view, 1920 was a year in which Istanbul was under occupation, her future uncertain and with debates on whether the Turks were to be expelled from Istanbul. From the Allies' point of view, it was a year of discussions on how the Turkish soil should be shared and a decision on the terms of the Peace with Turks was tried to be made. From the Armenian point of view, on the other hand, 1920 was a year in which Armenian rebellions against Turks increased in Anatolia; they seeked the Allies' help to establish an independent state; and following the Bolshevik Revolution in Caucasus, Turkish National Movement leaders active in Anatolia made contact with the Bolshevist Russians; conflicts between the Azerbaijani and Armenians were seen and the Allied Powers wanted to get involved in the reconstruction process of Caucasus. In this thesis we have tried to examine how the the Times introduced all these developments we deem significant to world public opinion.