1960-1961-1962 yıllarında Tercüman gazetesinde yayınlanan halk kültürü ile ilgili yazıların tasnifi ve incelenmesi
Investigation and classification of the writings related to folk culture in the newspaper of Tercuman's issues puslished in 1960,1961,1962
- Tez No: 186788
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKER EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Halk Bilimi (Folklor), Anthropology, Folklore
- Anahtar Kelimeler: halk, kültür, folklor, medya, folk, culture, folklore, media
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 396
Özet
Bu çalışma kültür ve medeniyetimizde önemli bir yere sahip olan halk kültürümüzün,1960, 1961, 1962 yıllarında, Tercüman gazetesi bağlamında, medyaya yansımasıüzerine yapılmıştır. Çalışma, 11 Ekim 1961'den önce Hadiselere Tercüman, bu tarihtensonra da Halka ve olaylara Tercüman adını alan Tercüman gazetesi üzerinde yapılmışolup çalışmanın şekillenmesinde şu amaçlar etkili olmuştur.1960, 1961, 1962 yıllarında yayınlanan Tercüman gazetesine bakarak bu dönemdekültürümüzün medyada yer bulma oranını belirlemek ve medyamızın kültürümüze olanduyarlılığını tespit etmek.Kültürel yozlaşmanın hızını artırdığı bu zamanlarda, önemli bir güç olan medyanın buyozlaşmayı önlemeye katkısının ne olduğunu belirlemek.Kültürümüzün bir değişim sürecinde olduğunu ve bugünkü değişimin aslında ogünlerde başladığını ortaya koymak.Halk kültürümüzün, 1960, 1961, 1962 medyasında yer alış bilgilerini, günümüzmedyasındaki bilgilerle benzerlik ve farklılıklar itibariyle karşılaştırabilecek seviyeyegetirmek.Araştırma, süreli yayın incelemesine dayalı kişisel bir incelemeyle ortaya koyulmuştur.Kaynak araştırmasına dayalı bir çalışmadır.Araştırma sonrasında kısaca şu sonuçlara varılmıştır:1961, 1962, 1962 medyasında, halk kültürümüzün yansıması, istenilen seviyede olmasada gözle görülür bir haldedir. Bununla birlikte yeterli seviyede değildir. Çünkü engin birgeçmişe ve birikime sahip olan milli kültürümüzün geleceğinde medyanın etkisiyadsınamaz. Bu etkinin olumlu yönde olması için medyaya daha fazla iş düşmektedir.Medya, kültür ve medeniyetimizi direkt etkileyen, hayatın düzenlenmesinde önemli birgüçtür.
Özet (Çeviri)
D e partm e nt: T h e T u rk ish L a n g u a g e e n d L ite ra tu re Sub fie ld: Folk SicienceThis study is prepared about reflection of media on our folk culture that has a importantposition in our culture and civilization in the context of the newspaper of Tercüman?sissues published in 1960, 1961, 1962. The study is formed on the aims as below:To determine the proportion of taking part of our culture in the newspaper ofTercüman?s issues published in 1960, 1961, 1962 and sensitivity of the media on ourculture,To determine the contribution of media as an imprortant element for preventing ofcultural degeneration in the times that degeneration increased,To compare the information of our folk culture in the newspaper of Tercüman with ourrecent media?s information in point of similarities and differences.In my study, it is concluded the results as below:Although it is not on the demanding level, the reflection of media on our culture isobvious in the media of 1960, 1961, 1962. Nevertheless it is not on the sufficient level.Because the future of our culture that has vast history and experiences on media isundeniable.