The Times gazetesine göre 1896-1897 yıllarında Ermeni sorunu
The articles in the Times newspaper 1896-1897 concerning the Armenian question
  1. Tez No: 186790
  2. Yazar: YÜKSEL KABADAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: The Times, Ermeni Sorunu, Sultan Abdülhamid, Osmanlı Devleti, Gladstone, The Times, Armenian Question, Sultan Abdulhamid, Ottoman Empire, Gladstone
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 423
Özet
Osmanlı Devletini hem de Türkiye Cumhuriyetini uzun süre meşgul eden Ermeni Sorununda ngiltereönemli bir rol oynamıştır. ngiltere'de yayınlanan The Times Gazetesinde çıkan haberler bu konuhakkında bize önemli bilgiler vermektedir. Bu sebeple The Times'da çıkan haberler araştırmaya değergörülmüştür.Bu araştırmanın konusu, The Times Gazetesinde Ermeni Sorunu hakkında 1896-1897 yılları arasındayayınlanan haberleri içine almaktadır. Bu haberler, Ermeni olaylarının başlamasında ve AvrupaDevletlerinin soruna müdahalesinde, ngiltere Hükümetinin ve ngiliz halkının faaliyetlerindenbahsetmektedir. Burada yayınlanan yazılar ngiltere Hükümetinin, ngiliz siyasetçilerinin, Hıristiyandin adamlarının ve ngiltere'deki Ermenilerin görüşlerini anlatmaktadır.Bu araştırmada 1896-1897 yıllarına ait olan The Times Gazete haberleri, Eski ngilizce denilenngilizce ile yazılmıştır. Cümleler çok uzun alınmış, bugün kullanılmayan birçok kelimekullanılmıştır. Tercüme yapılırken çeşitli sözlüklerden faydalanılmış, uzun cümleler anlaşılır kısacümleler haline getirilmiştir. Tarihi deyimler ve yer adlarının aslına dokunulmadan tercümeleriyapılmıştır.Tercümeler dışında Türk- ngiliz ilişkilerinin, Ermeni sorununun başladığı yıllardaki ilk durumu vemeydana gelen değişiklikler anlatılmıştır. ngiltere'de yapılan mitinglerin ve bu mitinglerde toplananyardımların Ermeni sorununun büyümesinin önemli sebepleri arasında olduğu görülmüştür.ngiltere'nin bu sorunu kullanarak ülke içinde birlik ve beraberliği sağladığı, ülke dışında da kendisiniHıristiyanların koruyucusu, insanlık adına hareket eden şerefli bir millet olarak göstermeye çalıştığıanlaşılmaktadır.The Times Gazetesinde yayınlanan haberlerin objektiflikten uzak tamamen ngiltere Devletininmenfaatlerine dayalı olduğu görünmektedir. ngiltere Ermeni sorununu, değişen siyasetine bağlıolarak Osmanlı Devletinden toprak koparmak için kullanmaya başlamıştır. Bu siyasetinde, Rusya'nınAkdeniz'e inmesini engellemek için kendi kontrolünde Anadolu'da bir Ermeni Devleti kurmayıdüşünmüştür. Bunun içindir ki, Ermenilerin Osmanlı Devletine karşı yapmış olduğu faaliyetlerdeonların yanında yer almış, sürekli olarak Osmanlı Hükümetini ve Sultan Abdülhamid'i suçlamıştır.The Times'ın gazete haberlerinde Müslümanların mağduriyeti ile ilgili hiçbir haber bulunmamaktadır.The Times Gazetesi bu yıllarda, ngiliz Hükümetinin resmi yayın organı gibi görev yapmaktadır.ngiltere'nin gerçek niyetlerini ve uygulamak istediği siyaseti bu haberlerde açıkça görmekteyiz.ngiltere Ermeni Sorununu bir Avrupa sorunu haline getirmek için büyük caba sarf etmiş ve bunu dabaşarmıştır.Bu haliyle The Times Gazetesi haberleri, ngilizlerin Ermeni siyasetinin en önemli belgeleri arasındayer almıştır. Bu tercümelerin Ermeni sorunu ile ilgilenen Türk araştırmacılara da fayda sağlayacağınıümit ediyorum.
Özet (Çeviri)
The articles concerning Armenian Question which were in The Times between the years 1896 and1897 published. England had an important role in Armenian Question had been a big problem forboth the Republic of Turkey Ottoman Empire.The articles published The Times give us important details about this subject. Because of thisreason, these articles are considered well worth researching.The subject of this research is the published news in the Times between 1896 and 1897 aboutArmenian Question. This news included the actions of the British Government and public.The news included the actions of British Government and people at the beginning of this questionand also their attitudes towards the intervention of the other European countries to this question.The articles mentioned in this theises show us the general view of the British Government, priests,politicians and Armenians in England.The articles used this research were written in old English. That is they consist of log complexsentences and old fashioned lexicon. While these sentences were being translated, the long andcomplex ones were turned into simple and more comprehensible sentences. There was no changein the place name historical idioms.During research, it was found that the demonstration in England and the money collected asendowment for Armenians were one of the most crucial factors in the expansion of the ArmenianQuestion. We can understand that British Government used this question as a tool for the unityand togetherness of British people an also in the international area, she tried to indicate that Britainwas the protector of Christianity and British people are acting for the benefits of humanity. It?sclear that all the articles published in the Times were in favour of Britain and withoutobjectiveness. Britain started to use this question in order to get some area in Anatolia. She tookthe side of Armenians against Ottoman Empire and blamed Ottoman Government and SultanAbdulhamid for all every time. There wasn?t any news about the mistreatment of the Muslims inthe Times. England made every effort to turn Armenian Question into a general problem ofEurope and actually she managed to do this.The news published in the Times during the question, became the most important documents ofEngland?s Armenian politics. I hope that these translations will be beneficial for the researcherswho deal with Armenian Question.